sobota, 31 października 2009

Pudding dyniowy


Zapraszam na kolejną propozycję dyniową – kto wie, może to jeszcze nie ostatnia? ;)

Pudding dyniowy

Składniki na sporą foremkę babkową:
1kg dyni
200 cukru
2 pomarańcze
5 jajek
200 g mąki ziemniaczanej
500 mleka

Przygotowanie:

Dynię obrać, wypestkować i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę, wsypać cukier i włożyć dynię, gotować aż będzie miękka. Odcedzić i przetrzeć.

Z pomarańczy otrzeć skórkę i wycisnąć 100 ml soku.

Jajka roztrzepać.

W dużej misce wymieszać dynię z mąką, mlekiem, skórką i sokiem pomarańczowym raz jajkami.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, a następnie wypełnić masą dyniową.

Pudding piec w kąpieli wodnej przez około 50 minut, do suchego patyczka – do piekarnika wstawiamiamy naczynie z wodą, do którego wkładamy foremkę babkową.

Studzimy i podajemy pokrojony w plastry.

Przepis z książki Desery. Od najprostszych po wykwintne autorstwa Pierre’a Herme, z moimi modyfikacjami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)