Zapraszam na kolejną propozycję dyniową – kto wie, może to jeszcze nie ostatnia? ;)
Pudding dyniowy
Składniki na sporą foremkę babkową:
1kg dyni
200 cukru
2 pomarańcze
5 jajek
200 g mąki ziemniaczanej
500 mleka
Przygotowanie:
Dynię obrać, wypestkować i pokroić na kawałki. W garnku zagotować wodę, wsypać cukier i włożyć dynię, gotować aż będzie miękka. Odcedzić i przetrzeć.
Z pomarańczy otrzeć skórkę i wycisnąć 100 ml soku.
Jajka roztrzepać.
W dużej misce wymieszać dynię z mąką, mlekiem, skórką i sokiem pomarańczowym raz jajkami.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, a następnie wypełnić masą dyniową.
Pudding piec w kąpieli wodnej przez około 50 minut, do suchego patyczka – do piekarnika wstawiamiamy naczynie z wodą, do którego wkładamy foremkę babkową.
Studzimy i podajemy pokrojony w plastry.
Przepis z książki Desery. Od najprostszych po wykwintne autorstwa Pierre’a Herme, z moimi modyfikacjami
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)