Kolejne z Dań jarskich. Bo czasem tak mam, że jak złapię jakąś książkę, to nęci mnie i ten, i tamten przepis. A skoro wczoraj pieczone bułeczki były takie smaczne, to po co ryzykować i kombinować?
Bułeczki z serem i szczypiorkiem
Składniki (podaję proporcje oryginalne, ja piekłam z połowy i wyszło mi 8 bułeczek):
250 g przesianej mąki z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
Szczypta soli
30 g posiekanego masła (zastąpiłam 20 g oliwy z oliwek)
60 g startego sera cheddar (zastąpiłam drobno pokrojoną fetą)
3 łyżki skrawków parmezanu (dałam fetę)
2 łyżki posiekanego szczypiorku
½ kubka mleka
½ kubka wody
3 łyżki startego sera cheddar, dodatkowo (pominęłam)
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni, blachę wyłożyć papierem.
Mąkę przesiać z solą do miski, dodać szczypiorek i fetę, wlać mleko z wodą i oliwą. Wymieszać, a następnie wyrobić ciasto na omączonej stolnicy. Rozwałkować ciasto i szklanką wykroić bułeczki.
Piec 12 minut, jeść jeszcze ciepłe z oliwą z oliwek.
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Musiały być przepyszne:))
OdpowiedzUsuń