Pasztet z dyni i czerwonej soczewicy – przepis zainspirowany przepisem ZawszePolki na pasztet z zielonej soczewicy
Składniki z moimi zmianami:
1 szklanka czerwonej soczewicy
liść laurowy
sól
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
ok. 1kg startej dyni
Po 1 łyżeczce: ostrej papryki, kurkumy, garam masala, zmielonego kminku
Kilka szczypt mielonego imbiru i świeżo zmielonego pieprzu
2 jajka
Olej
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać i ugotować w dwóch szklankach osolonej wody z liściem laurowym.
Cebulę i czosnel drobno posiekać, podsmażyć na patelni do miękkości, dodać przyprawy. Zamieszać i chwilę smażyć aż do uwolnienia się aromatów, dodać dynię i smażyć dalej, do miękkości.
Soczewicę wymieszać z przyprawioną dynią, przestudzić.
Dodać rozstrzepane jajka, wymieszać.
Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec 40 minut w 180 stopniach.
Ostudzić, kroić w plastry i podawać.
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Lubię pasztety i co więcej, mam dynię ;) Taki pasztet to by była niezła rzecz.
OdpowiedzUsuń