sobota, 17 października 2009

Chleb. Pełnoziarnisty z oliwkami


Wpis trochę spóźniony, ale sam chleb upieczony i w większości zjedzony wczoraj. W dobrym towarzystwie - ludzkim i spożywczym.

Miałam ochotę na coś:
- co w miarę szybko wyrośnie (pieczone po pracy)
- będzie w stylu włoskim

Wybrałam chleb Patrycji

Pełnoziarnisty chleb oliwkowy

Składniki:
250 ml ciepłej wody
3 1/2 lyzeczki drożdży instant (zamieniłam na świeże)
1/4 kubka oliwy z oliwek (dałam w marnaty do oliwek własnej produkcji - było tam trochę cytryny, papryczki, czosnku, tymianku, co z pewnością nie zaszkodziło :)
100 g wydrylowanych czarnych oliwek (dałam 100 g czarnych i 100 g zielonych)
3 3/4 kubka mąki pełnoziarnistej
1 1/2 lyżeczki soli

Przygotowanie:
Wodę wymieszałam i drożdżami i odstawiłam na 10 minut.

Dodałam oliwę, zamieszałam.

Dorzuciłam mąkę, sól i oliwki, dokładnie wymieszałam, a potem wyrobiłam ręcznie.

Z ciasta zrobiłam kulę, włożyłam do naoliwionej miski i odstawiłam na godzinne wyrastanie pod wilgotną ściereczką w cieple. Urosło jak szalone ;)

Ciasto złożyłam na 3, potem jeszcze raz na 3, a następnie uformowałam podłużny bochenek. Nacięłam, przykryłam i odstawiłam do godzinnego wyrastania pod przykryciem w cieple.

Piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W trakcie pieczenia przykryłam papierem, bo za mocno się rumienił.

Był pyszny...

world bread day 2009 - yes we bake.(last day of sumbission october 17)

A za rok może na zakwasie?

3 komentarze:

  1. Jak w dobrym towarzystwie, to wszystko świetnie smakuje, a szczególnie TAAKI chleb :D! Na zawasie? Koniecznie! Trochę mąki, trochę wody... trochę czasu... i już ;)..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię chleby z oliwkami i czytając przepis mam nieodpartą ochotę na własną pachnącą i jeszcze ciepłą kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)