niedziela, 25 października 2009

Brownie z żurawiną. Coś czarnego, coś czerwonego. Np. czymś białym


Bardzo ciekawe kontrastowe zestawienie gorzkiej czekolady z kwaskowatą żurawiną. Smaki się wzajemnie podkreślają i uzupełniają.

Brownie z żurawiną - przepis Moniki L.

Składniki (piekłam z połowy porcji w blaszcze 20 x 20):
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady
150 g suszonej żurawiny
80 g przesianego kakao
65 g mąki pszennej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
280 g cukru pudu
4 jajka


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, foremkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. 

Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę. 

W misce łączę mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaję do czekolady z masłem (u mnie w mikserze), dodaję po jednym jajku, mieszam. Na koniec dodaję żurawinę, delikatnie mieszam.

Ciasto przelewam do foremki, piekę około 25 minut. 

Szklanka zimnego mleka jest bardzo na miejscu

2 komentarze:

  1. Ale cudnie czekoladowe :) Zdecydowanie właściwy przepis na poprawę nastroju:)))))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)