Bardzo ciekawe kontrastowe zestawienie gorzkiej czekolady z kwaskowatą żurawiną. Smaki się wzajemnie podkreślają i uzupełniają.
Brownie z żurawiną - przepis Moniki L.
Składniki (piekłam z połowy porcji w blaszcze 20 x 20):
250 g masła
200 g gorzkiej czekolady
150 g suszonej żurawiny
80 g przesianego kakao
65 g mąki pszennej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
280 g cukru pudu
4 jajka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni, foremkę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, studzę.
W misce łączę mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodaję do czekolady z masłem (u mnie w mikserze), dodaję po jednym jajku, mieszam. Na koniec dodaję żurawinę, delikatnie mieszam.
Ciasto przelewam do foremki, piekę około 25 minut.
Szklanka zimnego mleka jest bardzo na miejscu
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
Ale cudnie czekoladowe :) Zdecydowanie właściwy przepis na poprawę nastroju:)))))
OdpowiedzUsuńTo brownie musi byc pyszne!
OdpowiedzUsuń