niedziela, 18 października 2009

Zamiast kwadratów - babeczki cytrynowe. Weekendowa Cukiernia # 15


Po raz pierwszy dołączam do Weekendowej Cukierni i od razu piekę obie propozycje – babeczki cytrynowe upiekłam później i choć wcale ich planowałam, ale jakoś tak samo wyszło, że były składniki i pasowały… Więc są.

Cytrynowe babeczki okrągłe ;)
Proporcje podaję wg oryginału, ja zrobiłam 4 babeczki z połowy składników

Składniki:

Dół:
200g mąki zwykłej
100g masła
50g cukru pudru

Góra:
2 jaja
200g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej (nie bardzo kopiaste) – dałam mąkę kukurydzianą
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok wyciśnięty z 2 cytryn

Przygotowanie:

Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blaszki na babeczki wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Ciasto zakryć folią aluminiową, obciążyć. Wstawić do piekarnika na 20 min.

W tym czasie ubić jajka z cukrem, dodać mąkę i proszek, na koniec sok z cytryny. Wylać masę na podpieczone ciasto i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach.

Można obsypać cukrem pudrem.

Uwaga: są pyszne i bardzo wciągające, ale o tej porze roku i w taką pogodę jedząc kolejną podnosimy swoją odporność ;)


4 komentarze:

  1. hi hi hi a ja zrobiłam trójkąty ;) i mam strasznie odkażone gardło po ich zjedzeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowie przede wszystkim ;) a jak dodatkowo jest smacznie i przyjemnie, to wręcz obowiązkowo należy sięgać po kolejny kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Babeczki cytrynowe też muszą być super pyszne :) Ja lubię cytrynowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudownie... a ze cytrynowe to już w ogóle :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)