czwartek, 29 października 2009

Dynia + soczewica = pasztet


Pasztet z dyni i czerwonej soczewicy – przepis zainspirowany przepisem ZawszePolki na pasztet z zielonej soczewicy

Składniki z moimi zmianami:
1 szklanka czerwonej soczewicy
liść laurowy
sól
1 średnia cebula
3 duże ząbki czosnku
ok. 1kg startej dyni
Po 1 łyżeczce: ostrej papryki, kurkumy, garam masala, zmielonego kminku
Kilka szczypt mielonego imbiru i świeżo zmielonego pieprzu
2 jajka
Olej

Przygotowanie:

Soczewicę opłukać i ugotować w dwóch szklankach osolonej wody z liściem laurowym.

Cebulę i czosnel drobno posiekać, podsmażyć na patelni do miękkości, dodać przyprawy. Zamieszać i chwilę smażyć aż do uwolnienia się aromatów, dodać dynię i smażyć dalej, do miękkości.

Soczewicę wymieszać z przyprawioną dynią, przestudzić.

Dodać rozstrzepane jajka, wymieszać.

Przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, piec 40 minut w 180 stopniach.

Ostudzić, kroić w plastry i podawać.

1 komentarz:

  1. Lubię pasztety i co więcej, mam dynię ;) Taki pasztet to by była niezła rzecz.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)