piątek, 13 listopada 2009

Francuskie ciasto dyniowe


Może podczas festiwalu dyni nie przygotowałam wiele dań, ale uwierzcie mi, że korzystałam z Waszych przepisów i posłużyły mi one za bazę niedawnego Wieczoru Dyniowego, który okazał się hitem i frekwencyjnym, i smakowym wśród przyjaciół.

Zacznę od przepisu, który spodobał mi się od pierwszego przeczytania i o którym bezdyskusyjnie wiedziałam, że go zrobię. O przepis ten poprosiła też jedna z koleżanek, już po dokładce ;)

Gâteau à la citrouille czyli francuskie ciasto dyniowe – przepis z blogu Agnieszki Kuchnia nad Atlantykiem 

Składniki na kwadratową foremka o boku 20 cm:
800g dyni, ważonej po obraniu i pokrojeniu w kawałki (ja dałam 400 g musu dyniowego – 800 g dyni ze skórką upiec przez około 20-30 minut w 200 stopniach, oddzielić miąższ od skórki i zmiksować; wtedy bez wody)
1/2 szkl wody
szczypta soli
50g masła
130g jasnego brązowego cukru
2 łyżki brązowego rumu (nie dałam)
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/8 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy (pominęłam)
4 jajka
150ml płynnej śmietanki (co najmniej 10%)
50g mąki pszennej
100g mąki kukurydzianej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do oprószenia wierzchu

Przygotowanie:

Dynię rozgotowujemy do miękkości z wodą i szczyptą soli pod przykryciem na małym ogniu. Gdy woda całkowicie wyparuje zdejmujemy z ognia, miksujemy ją (lub stosujemy mus) i dodajemy masło, cukier, przyprawy oraz wodę pomarańczową. Do lekko ostudzonej masy dodajemy jajka, śmietankę i mieszamy w robocie kuchennym.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, masę wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką lub tartą bułką foremki. Pieczemy 55 minut.

Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. Mmmm...to brzmi przepysznie :) Ciasto dyniowe z korzennymi klimatami...juz czuje Swieta... :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)