niedziela, 15 listopada 2009

Ciasteczka migdałowe z gruszkami i gorzką czekoladą


Ciasteczka migdałowe z gruszkami i gorzką czekoladą

Składniki:
130g mąki migdałowej
70g miękkiego masła
60g cukru trzcinowego
1 małe jajko
1/4 łyżeczki soli
Gruszka pokrojona w drobną kosteczkę
50 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
Reszta kandyzowanego imbiru, w małych kawałeczkach
¼ łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Migdały z solą, proszkiem do pieczenia, imbirami, gruszką i czekoladą wrzucamy do miski, mieszamy.

Masło ucieramy z cukrem i jajkiem na puszystą masę, dodać składniki z miski.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

Ciasteczka formować rękami i kłaść w odstępach na blaszce.

Piec 12-15 minut, ewentualnie przykryć, jakby się mocno rumieniły.

Przepis zawdzięczam Bezglutenowej Babeczce, nieco go zmodyfikowałam, ale właśnie takie ciasteczka mi się ostatnio wymarzyły – bardzo Ci dziękuję!

To już koniec orzechowych atrakcji
 

1 komentarz:

  1. a za mną tak wczoraj chodziły ciasteczka
    i chodziły
    i chodzą
    migdały gruszki i czekolada to cudne połączenie

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)