piątek, 1 października 2010

Indyjski bakłażan na ostro

Kontynuując wątek fioletu, ale zmieniając śliwkę na bakłażana proponuję smaczną potrawę z fioletowym warzywem w roli głównej. Jak dla mnie, hinduskie potrawy bakłażanowe to chyba najsmaczniejsze propozycje z tym warzywem - zachęcam Was serdecznie do spróbowania!

Bakłażan na ostro – z książki "Szczypta smaku. Indie"

Składniki na 2 porcje:
300 g bakłażana
½ czerwonej cebuli
Mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
1,3 cm imbiru, posiekanego
50 ml oleju
1/8 łyżeczki chilli w proszku
¼ łyżeczki garam masala
1 łyżeczku kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka soli
1 pomidor, posiekany
2 łyżeczki kolendry

Przygotowanie:
 Bakłażana opalić palnikiem do creme brulee (lub pod grillem w piekarniku), posiekać.

Posiekaną cebulę, czosnek i imbir podsmażyć, przyprawić i mieszać 1 minutę. Dodać pomidora i odparować płyn, następnie dodać bakłażana i smażyć 10 minut.

Doprawić kolendrą i podawać.

Smacznego!
 


9 komentarzy:

  1. lubię jesiennie fiolety. śliwkowe jednak chyba bardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z checią bym skosztowała, bo brzmi ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię indyjskie smaki. Twoje danie jest bardzo zachęcające:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, uwielbiam bakłażany! Z chęcią sobie wypróbuję ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. prawdziwie jesienne danie.
    wspaniałe.

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję i obiecuję kontynuację bakłażana! miłego weekendu życzę!

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię ostra kuchnię. Bo ma smaki, nie jest mdła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak, zdecydowanie bakłażany to jest to. Niestety w Poslce całyc zas niedoceniane. Twoje danie wygląda cudownie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis już kiedyś wypróbowałam i potwierdzam, danie cudowne. Dodawałam tylko jeszcze kilka ziaren kopru włoskiego, który ma duży wpływ na smak, daje aromat anyżu, więc trzeba z nim uważać.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)