Bananowe babeczki z kropelkami czekolady - przepis pochodzi z książki "Torty i ciasta.1001 przepisów z całego świata"
Składniki na 4 duże babeczki:
1/3 filiżanki mąki pełnoziarnistej
1/3 filiżanki mąki pszennej
2/3 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/3 filiżanki cukru
Szczypta soli
40 ml roztopionego masła
1 duże jajko
1 średni rozgnieciony bardzo dojrzały banan
20 ml mleka
1/3 filiżanki kropelek czekoladowych
Przygotowanie:
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej, łączymy zawartość obu misek i dosypujemy kropelki czekoladowe. Krótko mieszamy i przekładamy ciasto do papilotek/ foremek.
Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, z termoobiegiem.
Smacznego!
pysznosci:) oj kusza mnie te muffinki:)
OdpowiedzUsuńa dzisiaj juz tyle ich widzialam, ze chyba nie bede mogla dluzej sie im oprzec:)
Fajne muffiny. Masz rację- czekolada + banan = pysznosć!:)
OdpowiedzUsuńTe papilotki są prześliczne! I muffiny zawierające takie idealne połączenie - dobry humor zdecydowanie gwarantowany! ;)
OdpowiedzUsuńO tak, muffiny na śniadanie ze szklanką mleka...to jest coś co lubię najbardziej :) Bananowe z czekoladą - pycha!
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńto musi być pyszne !
wszystko mi się podoba... i połączenie smaku i forma :)
OdpowiedzUsuńTe to dopiero moga oczarowac swoim smkiem :)
OdpowiedzUsuńWiesz co Gwiazdko? kupiłam ostatnio takie same papilotki, trochę wyższe moze były. Robiłam w nich muffiny, napełniłam do 2/3 wysokości i po 10 minutach od wstawienia do piekarnika wszystko mi się rozlazło (choć ciasto gęste było) i nijak nie miało to kształtu muffina, chyba że rozdeptanego:)
OdpowiedzUsuńI nie chciałam z nimi eksperymentować, ale teraz po Twoim wpisie chyba się skuszę;)