czwartek, 21 października 2010

Ciasto czekoladowo-bananowe

Kolejne wcielenie banana i czekolady, tym razem w większym formacie. Ciasto dobrze się przechowuje i pozostaje świeże przez kilka dni. Polecam!

Ciasto czekoladowo bananowe - przepis z White Plate

Składniki:
100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
170g cukru muscovado lub trzcinowego
3 jajka
175g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpielo wodnej, studzimy.



Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Pojedynczo dodajemy jajka, dokładnie miksujemy.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy, mieszamy szpatułką.
Dodajemy czekoladę i banany, mieszamy.

Ciasto wykładamy do natłuszczonej keksówki (dużej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce, a potem zawijamy w folię.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Połączenie idealne. Coś jak jabłko i cynamon.
    Mniam, ciacho wspaniałe!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ja lubię takie smaki... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne ciasto:) juz slinka cieknie na takie pysznosci:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasto jest naprawdę wyjątkowe, u mnie na pewno będą powtórki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. połaczenie tych dwóch składników chyba w każdej wersji smakowac będzie pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. o rety.
    nie, po prostu rozpusta warta grzechu. nawet na diecie! (na której nie jestem, broń Boże!).
    cudowne.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)