Kolejne wcielenie banana i czekolady, tym razem w większym formacie. Ciasto dobrze się przechowuje i pozostaje świeże przez kilka dni. Polecam!
Ciasto czekoladowo bananowe - przepis z White Plate
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
170g cukru muscovado lub trzcinowego
3 jajka
175g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpielo wodnej, studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Pojedynczo dodajemy jajka, dokładnie miksujemy.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy do masy, mieszamy szpatułką.
Dodajemy czekoladę i banany, mieszamy.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej keksówki (dużej) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 50-60 minut, do suchego patyczka.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, studzimy na kuchennej kratce, a potem zawijamy w folię.
Smacznego!
Połączenie idealne. Coś jak jabłko i cynamon.
OdpowiedzUsuńMniam, ciacho wspaniałe!:)
kawałek poproszę!
OdpowiedzUsuńjak ja lubię takie smaki... mniam!
OdpowiedzUsuńprzepyszne ciasto:) juz slinka cieknie na takie pysznosci:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest naprawdę wyjątkowe, u mnie na pewno będą powtórki :)
OdpowiedzUsuńpołaczenie tych dwóch składników chyba w każdej wersji smakowac będzie pysznie.
OdpowiedzUsuńo rety.
OdpowiedzUsuńnie, po prostu rozpusta warta grzechu. nawet na diecie! (na której nie jestem, broń Boże!).
cudowne.