niedziela, 24 października 2010

Zupa z pieczonej dyni

Festiwal Dyni czas rozpocząć :) Bardzo się cieszę, że Bea motywuje nas swoją akcją do przyrządzania dań z tego pysznego warzywa, które jest bardzo uniwersalne i pozwala na różnorodne przygotowanie. Sama zamierzam pokazać kilka dań, w zdecydowanej większości zup.

I od jednej z nich zacznę... Pieczenie dyni wydobywa z niej słodkawy smak, a przyprawy ciekawie z nim współgrają. Polecam!

Zupa z pieczonej dyni - przepis z książki "Soups. 500 Recipes", lekko zmieniony


Składniki na 6-8 porcji:
1.5 kg dyni
60 ml oliwy z oliwek
2 posiekane cebule
3 zmiażdżone ząbki czosnku
7.5 cm korzenia imbiru, drobno posiekanego lub startego
łyżeczka zmielonej kolendry
pół łyżeczki zmielonej kozieradki
szczypta pieprzu cayenne
1 l bulionu warzywnego
sól i pieprz, do smaku
opcjonalne, do przybrania - świeża kolendra i ziarna sezamu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, dynię pociąć na kawałki, umieścić w brytfannie i piec 45 minut aż dynia będzie miękka. Pozostawić do ostudzenia.

Miąższ z dyni oddzielić od skóry, skórę wyrzucić, miąższ posiekać.

Rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir. Smażyć 4-5 minut, wsypać przyprawy i gotować kolejne 2 minuty. Dodać dynię i bulion, doprowadzić do wrzenia i na zmniejszonym ogniu gotować 20 minut.

Lekko ostudzić zupę i przetrzeć przez sitko, podgrzać i podawać - z przybraniem lub bez.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Piękny kolor, zupa dyniowa pyszna jest,a z pieczonej jeszcze nie próbowałam.
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. slinka cieknie na sam widok:) ten kolorek jest oblednie pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm.. Uwielbiam.. Krem z pieczonej dyni po raz pierwszy spróbowałem w zeszłym roku..i od tego czasu, jestem jej absolutnym fanem.. Pyszna jest:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Z imbirem! Oj tak, coś zdecydowanie dla mnie! ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)