wtorek, 26 października 2010

Dynia w mleku kokosowym

Kolejna odsłona pomarańczowego, festiwalowwego warzywa - tym razem nie zupa ;) Dynia w wydaniu dalekowschodnim intryguje, z mlekiem kokosowym i/ lub pastą curry tworzy bardzo zbalansowane, ale wyraziste połącznie.

Polecam, spróbujcie!

Dynia w mleku kokosowym - z książki "Vietnamese Food and Cooking"


Składniki na 4 porcje:
200 ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego (nuoc mam)
2 łyżki cukru palmowego (ja zastąpiłam brązowym)
2 łyżki oleju z orzechów arachidowych
4 ząbki czosnku, zmiażdżonego
25 g korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego
675 g miąższu dyni, posiekanego w kostkę
czarny pieprz
listki kolendry do ozdoby
olej chilli, do doprawienia (pominęłam)

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy mleko kokosowe, sos rybny i cukier, odstawiamy.

Na patelni lub w woku podgrzewamy olej, dodajemy czosnek i imbir, smażymy aż się lekko zezłocą, wtedy dodajemy dynię, mieszamy.

Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię lub woka i trzymamy na ogniu około 20 minut - dynia ma być miękka, a sos gęsty i zredukowany.

Doprawiamy i podajemy z ryżem.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Dynia i mleko kokosowe tworzą prawdziwie idealne połączenie; przekonałam się o tym w przepysznej zupie. A i takie danie bez wątpienia bardzo by mi posmakowało. :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też połączyłam dynię z kokosowym mlekiem w pysznej zupie.Wspaniały duet.
    A Twoja propozycja niezwykle mnie kusi. I zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynia i mleko kokosowe idealnie do siebie pasują. Ja łącze je zawsze w zupie z dodatkiem dużej ilości kuminu.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre :) Moja dynia hokkaido była twarda i sucha, więc gotowałam ją 10 min dłużej. W ramach imbiru dodałam czerwone curry, ktorego zrobiłam za dużo na inny obiad.
    A! super smakuje skropione cytryną lub z reliszem buraczkowym albo z kiszonym ogórkiem ;P

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)