Kolejne danie z bakłażana, które przekonuje mnie do tego warzywa oraz smaczny, prosty chleb. Czy potrzebne jest coś więcej? Wg mnie - tylko talerz i sztuciec ;)
Sycylijska caponata wg Włoskiej wyprawy Jamiego - przepis z Every Cake You Bake
Składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 bakłażany, pokrojone w kostkę
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
sól morska
1 czerwona cebula, drobno posiekana
2 bakłażany, pokrojone w kostkę
1 czubata łyżeczka suszonego oregano
sól morska
1 czerwona cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
duży pęczek natki pietruszki, posiekanej
2 łyżki solonych kaparów
garść czarnych oliwek
5 dużych, dojrzałych pomidorówduży pęczek natki pietruszki, posiekanej
2 łyżki solonych kaparów
garść czarnych oliwek
2-3 łyżki ziołowego sosu winegret lub octu ziołowego (pominęłam)
świeżo zmielony czarny pieprz i sól morska
Przygotowanie:
Na patelnię wylewamy nieco oliwy z oliwek, podgrzewamy i dodajemy bakłażany, oregano i sól.Mieszając smażyć na dużym ogniu 4-5 minut, aż bakłażany będą rumiane. Dodajemy cebulę i czosnek oraz natkę pietruszki. Smażymy kolejnych kilka minut. Dodajemy kapary i oliwki, a na końcu pomidory i duismy razem ok. 15 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy.
Chleb bez zagniatania - przepis stąd
Składniki na dużą keksówkę:
250g mąki pszennej250g mąki pszennej razowej
7g drożdży instant
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego
500 ml letniej wody
odrobina oleju
garść mąki pszennej do posypania
1 łyżeczka cukru trzcinowego
500 ml letniej wody
odrobina oleju
garść mąki pszennej do posypania
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże oraz sól. Cukier rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do mąki. Dokładnie mieszamy drewnianą łyżką przez 2-3 minuty aż ciasto zacznie odstawać od miski.
Keksówkę natłuszczamy, wlewamy do niej ciasto, a wierzch posypujemy grubo mąką. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 minut (ja w piekarniku nagrzanym do 50 stopni).
Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu z niego studzimy, usuwamy nadmiar mąki i kroimy.
Smacznego!
Caponata jest pyszna! Muszę sobie zrobić :))
OdpowiedzUsuńA chlebek też niczego sobie, mniam:)
Pozdrowienia:)