Krewetkowe curry z bananami - przepis z książki "Ryby i owoce morza", z moimi zmianami
Składniki:
1 kg bananów
20 g masła
2 duże cebule, drobno posiekane
2 liście curry
2 łyżki curry w proszku
125 ml gorącego bulionu
125 ml mleka kokosowego
400 g surowych krewetek
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
20 g masła
2 duże cebule, drobno posiekane
2 liście curry
2 łyżki curry w proszku
125 ml gorącego bulionu
125 ml mleka kokosowego
400 g surowych krewetek
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Banany obrać i pokroić w plasterki o grubości 1 cm.
W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć aż będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Dodać banany, liście laurowe i curry. Gotować przez minutę, wlać bulion, przykryć i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać mleko i gotować kolejne 10 minut, bez przykrywki, czasem mieszając. Dodać krewetki i sok cytryny, wymieszać i podgrzewać kilka minut na średnim ogniu aż krewetki zyskają różowy kolor - wtedy będą gotowe.
Najlepiej smakują z naanem, można też podać je z ryżem basmanti.
Smacznego!
Zdecydowanie dokończyć, bo jestem ciekawa innych składników ;)
OdpowiedzUsuńCurry z bananami! Świetne połączenie :)
OdpowiedzUsuńciekawe jak smakuje, chetnie bym poprobowala:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie intrygujące danie. banany wraz z curry i krewetkami? dośc dziwne połączenie.
OdpowiedzUsuń