sobota, 23 października 2010

Krewetkowe curry. Z bananami - dokończone ;)

W ramach kontynuacji wątku bananowego dziś przepis na diametralnie inne danie. Bardzo ciekawe, bo słodycz banana ciekawie współgra z indyjskimi przyprawami.

Krewetkowe curry z bananami - przepis z książki "Ryby i owoce morza", z moimi zmianami


Składniki:
1 kg bananów
20 g masła
2 duże cebule, drobno posiekane
2 liście curry
2 łyżki curry w proszku
125 ml gorącego bulionu
125 ml mleka kokosowego
400 g surowych krewetek
sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Banany obrać i pokroić w plasterki o grubości 1 cm.

W garnku rozpuścić masło, dodać cebulę i smażyć aż będzie miękka, mieszając od czasu do czasu. Dodać banany, liście laurowe i curry. Gotować przez minutę, wlać bulion, przykryć i dusić 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Wlać mleko i gotować kolejne 10 minut, bez przykrywki, czasem mieszając. Dodać krewetki i sok cytryny, wymieszać i podgrzewać kilka minut na średnim ogniu aż krewetki zyskają różowy kolor - wtedy będą gotowe.

Najlepiej smakują z naanem, można też podać je z ryżem basmanti.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Zdecydowanie dokończyć, bo jestem ciekawa innych składników ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Curry z bananami! Świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe jak smakuje, chetnie bym poprobowala:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdecydowanie intrygujące danie. banany wraz z curry i krewetkami? dośc dziwne połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)