Uff, uda mi się zamieścić jeszcze jeden dyniowy przepis :) Od września jestem w dużym biegu - urlop, wizyty w teatrach, Warszawski Festiwal Filmowy, festiwal Warszawa w Budowie.. W mieście dzieje się dużo więcej niż jestem w stanie ogarnąć ;)
Zupa z dyni z harissą - przepis z mojej pierwszej książki kucharskiej, "Dania jarskie. Wielka księga kucharska"
Składniki na zupę:
2.5 kg dynii
3 kubki bulionu warzywnego
3 kubki mleka
cukier i czarny pieprz, do smaku
Na harissę:
250 g świeżych lub suchych papryczek chilli
1 łyżka nasion kminku
1 łyżka nasion kolendry
2 łyżeczki kuminu
4-6 ząbków czosnku, zmiażdżonych
1 łyżka suszonej mięty
1 łyżeczka soli
1/2 kubka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Zaczynamy od zupy - dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy nasion i włókien, kroimy w kawałki. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, razem z bulionem i mlekiem, 15-20 minut aż dynia będzie miękka. Odstawiamy do ostudzenia, potem miksujemy na gładko i przyprawiamy.
Z papryczek usuwamy ogonki, kroimy na pół i pozbawiamy pestek (najlepiej robić to w cienkich gumowych rękawiczkach). Papryczki zalewamy gorąca wodą na 5 minut (świeże) lub 30 minute (suszone), potem osączamy i wrzucamy do miksera. Gdy chilli się moczy, na suchej patelni podsmażamy minkek, kolendrę i kumin - 1-2 minuty, aż zaczną pachnieć, dodać do miksera, dorzucić też czosnek, miętę i sól, zmiksować. Powoli dolewać oliwę, nie przestawać miksować - ma powstać gęsta pasta.
Zupę podgrzać i podawać z niewielką ilością harissy (powiedzmy na pół litra zupy - pół łyżeczki harissy, bo jest bardzo, ale to bardzo pikantna).
Smacznego!
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
pyszna.
OdpowiedzUsuńsłoneczna, na poprawę humoru ;]
kolor niesamowity
OdpowiedzUsuńZ harissą jest pyszna! Gotowałam dwa dni temu. Smakuje niezwykle.
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że musiałam wygooglać czymże jest ta harissa...i już mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuń