Najlepszy bakłażan, jakiego dotąd przygotowałam. Po prostu pyszny. Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom kuchni indyjskim, jak i bakłażanosceptykom ;)
Bakłażan w jogurcie - przepis z serii "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska"
Składniki na dwie porcje:
1 średni bakłażan
2 łyżki oleju
pół średniej cebuli, drobno posiekanej
pół łyżeczki nasion białego kminku
pół łyżeczki chilli w proszku
pół łyżeczki soli
półtora łyżki gęstego naturalnego jogurtu
Przygotowanie:
Bakłażan płuczemy i osuszamy ręcznikiem, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Pieczemy 45 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. gdy jest zimny, przekrajamy do na pół i wyjmujemy miąższ.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę aż będzie złota. Dodajemy kminek i smażymy przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodajemy resztę przypraw i jogurt, dokładnie mieszamy i smażymy. Dodajemy miąższ z bakłażana, mieszamy i smażymy kolejne 5-7 minut.
Curry ma dosyć delikatny smak, dlatego idealnie pasuje do pełnych przypraw naanów z poprzedniego posta.
Smacznego!
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
Po składnikach i wyglądzie czuje, ba! jestem pewna, że to niesamowicie pyszne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Fajne,bardzo fajne! Kiedyś robiłam bakłażany z ziemniakami i pomidorami i podałam to polane gęstym jogurtem - pyszne to było! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńzerknąwszy na składniki stwierdziłam, że to musi byc niebo w gębie!
OdpowiedzUsuńrobię bakłażana podobnie! jest pyszny.
OdpowiedzUsuńCiekawi mnie dodatek białego kminku. Co to jest?
Auć to są różne odmiany kminku??
OdpowiedzUsuńRany julek jak ja mało wiem :D