poniedziałek, 11 października 2010

Indyjski bakłażan w jogurcie

Najlepszy bakłażan, jakiego dotąd przygotowałam. Po prostu pyszny. Zdecydowanie polecam wszystkim miłośnikom kuchni indyjskim, jak i bakłażanosceptykom ;)

Bakłażan w jogurcie - przepis z serii "Z kuchennej półeczki. Kuchnia indyjska"

Składniki na dwie porcje:
1 średni bakłażan
2 łyżki oleju
pół średniej cebuli, drobno posiekanej
pół łyżeczki nasion białego kminku
pół łyżeczki chilli w proszku
pół łyżeczki soli
półtora łyżki gęstego naturalnego jogurtu

Przygotowanie:

Bakłażan płuczemy i osuszamy ręcznikiem, umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, które wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Pieczemy 45 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. gdy jest zimny, przekrajamy do na pół i wyjmujemy miąższ.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim cebulę aż będzie złota. Dodajemy kminek i smażymy przez 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodajemy resztę przypraw i jogurt, dokładnie mieszamy i smażymy. Dodajemy miąższ z bakłażana, mieszamy i smażymy kolejne 5-7 minut.

Curry ma dosyć delikatny smak, dlatego idealnie pasuje do pełnych przypraw naanów z poprzedniego posta.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Po składnikach i wyglądzie czuje, ba! jestem pewna, że to niesamowicie pyszne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne,bardzo fajne! Kiedyś robiłam bakłażany z ziemniakami i pomidorami i podałam to polane gęstym jogurtem - pyszne to było! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. zerknąwszy na składniki stwierdziłam, że to musi byc niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń
  4. robię bakłażana podobnie! jest pyszny.

    Ciekawi mnie dodatek białego kminku. Co to jest?

    OdpowiedzUsuń
  5. Auć to są różne odmiany kminku??
    Rany julek jak ja mało wiem :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)