Ostre tofu z trawą cytrynową i bazylią - przepis z książki "Vietnamese Food and Cooking", z moimi drobnymi zmianami
1/2 łodyżki trawy cytrynowej, drobno posiekanej
3 łyżki sosu sojowego
1 chilli, bez pestek i drobno posiekane
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka cukru
370 g tofu, osączonego, osuszonego i pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
1 łyżka oleju arachidowego
3 łyżki orzeszków arachidowych, wcześniej podprażonych (pominęłam)
listki bazylii
Przygotowanie:
W miseczce łączymy trawę cytrynową, sos sojowy, chilli, czosnek i cukier. Dodajemy tofu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się zamarynowało.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy tofu i delikatnie, często mieszamy. Danie jest gotowe, gdy sos zgęstnieje, a tofu jest złote. Posypujemy orzeszkami, przekładamy do miseczek i posypujemy listkami bazylii.
Smacznego!
Uwielbiam trawę cytrynową, a więc myślę, że to danie dla mnie.
OdpowiedzUsuńo ja...
OdpowiedzUsuńale rewelacjyjniebrzmi!
tofu i trawa cytrynowa. o raju!