czwartek, 7 października 2010

Ostre tofu z trawą cytrynową i bazylią

Ostre tofu z trawą cytrynową i bazylią - przepis z książki "Vietnamese Food and Cooking", z moimi drobnymi zmianami

Składniki na jeden lunchbox do pracy:
1/2 łodyżki trawy cytrynowej, drobno posiekanej
3 łyżki sosu sojowego
1 chilli, bez pestek i drobno posiekane
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 łyżka cukru
370 g tofu, osączonego, osuszonego i pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
1 łyżka oleju arachidowego
3 łyżki orzeszków arachidowych, wcześniej podprażonych (pominęłam)
listki bazylii

Przygotowanie:

W miseczce łączymy trawę cytrynową, sos sojowy, chilli, czosnek i cukier. Dodajemy tofu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby się zamarynowało.

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy tofu i delikatnie, często mieszamy. Danie jest gotowe, gdy sos zgęstnieje, a tofu jest złote. Posypujemy orzeszkami, przekładamy do miseczek i posypujemy listkami bazylii.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam trawę cytrynową, a więc myślę, że to danie dla mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. o ja...
    ale rewelacjyjniebrzmi!
    tofu i trawa cytrynowa. o raju!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)