środa, 29 września 2010

Soczyste śliwki i kruche ciasto

Czyli prosto, ale i bardzo smacznie! Ciasto kruche robi się szybko i z pewnością zawsze znajdziecie w swoim otoczeniu wdzięcznym konsumentów - pomocników ;)
Polecam!

Kruche ciasto ze śliwkami - przepis z White Plate
Składniki na okrąglą formę o srednicy 22 cm lub prostokątną formę do tart

Ciasto kruche:
125 g mąki
125 g schlodzonego masla, pokrojonego w kostkę
75 g drobnego cukru do pieczenia
1 żóltko
1 lyżeczka skórki pomarańczowej (pominęłam)

Na wierzch:
500 g śliwek - przepołowionych
1 lyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszamy za pomocą robota kuchennego - aż do momentu, kiedy otrzymamy kulę. Zawiniętą w folię wkładamy ją na 30 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, natłuszczoną formę wykładamy ciastem, na wierzchu układamy śliwki (nacięciami do góry), posypujemy je cynamonem.

Pieczemy 45-50 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.

Posypujemy cukrem i smacznego!

9 komentarzy:

  1. już dawno miałam ochotę na to ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale sliczne ciacho:) wyglada pysznie, i tez mnie kusi, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowicie kuszące, Majko. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. tarty to moje ulubione ciasta (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta ze śliwkami to jedna z niewielu wersji tego ciasta na słodko, które TAK lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruche ciasto i śliwki to duet idealny. Pyszne jesienne słodkości upiekłaś.

    OdpowiedzUsuń
  7. na umilenie tych deszczowych dni jak znalazł..

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja poproszę taki kawałeczek:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie mi uświadomiłaś, że nic w tym sezonie ze śliwkami nie piekłam... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)