Polecam!
Kruche ciasto ze śliwkami - przepis z White Plate
Składniki na okrąglą formę o srednicy 22 cm lub prostokątną formę do tart
Ciasto kruche:
125 g mąki
125 g schlodzonego masla, pokrojonego w kostkę
75 g drobnego cukru do pieczenia
1 żóltko
1 lyżeczka skórki pomarańczowej (pominęłam)
Na wierzch:
500 g śliwek - przepołowionych
1 lyżeczka cynamonu
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Składniki na ciasto mieszamy za pomocą robota kuchennego - aż do momentu, kiedy otrzymamy kulę. Zawiniętą w folię wkładamy ją na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, natłuszczoną formę wykładamy ciastem, na wierzchu układamy śliwki (nacięciami do góry), posypujemy je cynamonem.
Pieczemy 45-50 minut, wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.
Posypujemy cukrem i smacznego!
już dawno miałam ochotę na to ciasto ;)
OdpowiedzUsuńale sliczne ciacho:) wyglada pysznie, i tez mnie kusi, mniam:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie kuszące, Majko. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
tarty to moje ulubione ciasta (:
OdpowiedzUsuńTarta ze śliwkami to jedna z niewielu wersji tego ciasta na słodko, które TAK lubię :)
OdpowiedzUsuńKruche ciasto i śliwki to duet idealny. Pyszne jesienne słodkości upiekłaś.
OdpowiedzUsuńna umilenie tych deszczowych dni jak znalazł..
OdpowiedzUsuńTo ja poproszę taki kawałeczek:))
OdpowiedzUsuńWłaśnie mi uświadomiłaś, że nic w tym sezonie ze śliwkami nie piekłam... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń