czwartek, 16 września 2010

Rozważna. Cukinia. Serowe babeczki z cukinią

Może tytuł "Rozważna i romantyczna" stanie się początkiem cyklu kulinarnego? Na początek wersja rozważna cukinii, a za jakiś czas - romantyczna (choć M. twierdzi, że powinnam raczej napisać "rozpustna").

Te niepozorne babeczki to świetna przekąska, dodatek do zupy lub podstawa śniadania - polecam je śmiało w każdej wersji!

Serowe babeczki z cukinią – z “Nowej Kuchni Włoskiej. Babeczki”

Składniki na 10 sztuk:
1 czubata szklanka startej cukinii
100 g mąki (1/2 pszennej, ½ pełnoziarnistej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 średnie jajko
40 g oleju
50 ml mleka
80 g koziego sera (miękka rolada), pokrojonego w kostkę
Opcjonalnie nieco orzechów włoskich lub laskowych

Przygotowanie:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej - jajko, olej i mleko. Składniki mokre dodajemy do suchych, wrzucamy cukinię i kozi ser, krótko mieszamy.

Ciasto przekładamy do foremek lub papilotków i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem).

Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Świetne! Rozważnie mam zapas cukinii, więc pierwszą wersję cyklu z pewnością zaliczę:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. o.. popijane ciepłą zupą. to ja poproszę.
    i na wersję drugą czekam niecierpliwie.

    OdpowiedzUsuń
  3. czekam na rozpuste! jak bedzie tak samo apetyczna jak rozwazna, to juz sie doczekac nie moge :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszą być pyszne te babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne, bo tak dużo cukinii, tak mało mąki

    tak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja jestem ciekawa romantycznej wersji! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cierpliwości, już wkrótce, w zasadzie to dziś wersja romantyczna/ rozpustna - też jest pyszna i to bardzo...

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie fajne i na pewno zdrowsze od tradycyjnych, bo w końcu część mąką cukinia zastępuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie fajniutkie smaczne babeczki :))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)