Może tytuł "Rozważna i romantyczna" stanie się początkiem cyklu kulinarnego? Na początek wersja rozważna cukinii, a za jakiś czas - romantyczna (choć M. twierdzi, że powinnam raczej napisać "rozpustna").
Te niepozorne babeczki to świetna przekąska, dodatek do zupy lub podstawa śniadania - polecam je śmiało w każdej wersji!
Serowe babeczki z cukinią – z “Nowej Kuchni Włoskiej. Babeczki”
Składniki na 10 sztuk:
1 czubata szklanka startej cukinii
100 g mąki (1/2 pszennej, ½ pełnoziarnistej)1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1 średnie jajko
40 g oleju
50 ml mleka
80 g koziego sera (miękka rolada), pokrojonego w kostkę
Opcjonalnie nieco orzechów włoskich lub laskowych
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej - jajko, olej i mleko. Składniki mokre dodajemy do suchych, wrzucamy cukinię i kozi ser, krótko mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremek lub papilotków i pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (z termoobiegiem).
Smacznego!
Świetne! Rozważnie mam zapas cukinii, więc pierwszą wersję cyklu z pewnością zaliczę:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńo.. popijane ciepłą zupą. to ja poproszę.
OdpowiedzUsuńi na wersję drugą czekam niecierpliwie.
czekam na rozpuste! jak bedzie tak samo apetyczna jak rozwazna, to juz sie doczekac nie moge :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne te babeczki!
OdpowiedzUsuńfajne, bo tak dużo cukinii, tak mało mąki
OdpowiedzUsuńtak zdrowo :)
a ja jestem ciekawa romantycznej wersji! :)
OdpowiedzUsuńcierpliwości, już wkrótce, w zasadzie to dziś wersja romantyczna/ rozpustna - też jest pyszna i to bardzo...
OdpowiedzUsuńjakie fajne i na pewno zdrowsze od tradycyjnych, bo w końcu część mąką cukinia zastępuje :)
OdpowiedzUsuńJakie fajniutkie smaczne babeczki :))
OdpowiedzUsuń