poniedziałek, 13 września 2010

Ciasto czekoladowe z cukinią. Reporterowi we "Wrzeniu Świata" też by posmakowało ;)

Drugie ciasto z cukinią w tym sezonie. I zapewniam, że jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa w tym temacie!

Intensywnie czekoladowe, miękkie, puszyste, cieszące nos intensywnym i zniewalającym aromatem czekolady, a oko głębokim kolorem, który zwiastuje to, co najlepsze. Aksamitna polewa czekolada jest jak ciepły miękki koc i nadaje mu szlachetności i lekkiej nutki dekadencji ;) Długo utrzymuje świeżość, chociaż po pierwszym kęsie, będzie trudno Wam się oprzeć przed kolejnymi...

A tak w skrócie - to jedno z najlepszych ciast czekoladowych, które upiekłam!

Czekoladowe ciasto z cukinią - przepis z Moich Wypieków


Składniki:
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju arachidowego
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
300 g mąki pszennej
60 g kakao
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
60 g gorzkich chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady

Na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła

Przygotowanie:

Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, stopniowo wlewamy olej cały czas miksując. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy, sodę, proszek do pieczenia i sól - miksujemy. Cały czas miksując, pojedyczno wbijamy jajka. Mąkę dodajemy naprzemiennie ze śmietaną, cały czas miksując. Wsypujemy kawę, miksujemy. Następnie dodajemy cukinię oraz chipsy czekoladowe lub kawałki czekolady, mieszamy.

Przekładamy ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 24 lub 26 cm, pieczemy 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni - do suchego patyczka.

Przygotowujemy polewę - czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy.

Ciasto studzimy na kratce, polewamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Jestem przekonana, że takie ciasto posmakowałoby także oddanemu sprawie reporterowi (no właśnie, zapomniałam dodać, że nawet mojemu M. smakowało), dostarczając mu dodatkowo sporo energii i niemało przyjemności ;)

W ostatni piątek na mapie Warszawy pojawiła się nowa klubo-księgarnia - "Wrzenie Świata" przy ul. Gałczyńskiego 7.









Miejsce związane z Instytutem Reportażu, gdzie swoje skrzynki kontaktowe mają polscy reporterzy, których książki możecie przejrzeć i kupić na miejscu, a samych reporterów - podobno czasem spotkać na miejscu. Pomysłodawcy miejsca piszą, że najwspanialszym wynalazkiem ludzkości jest stół, przy którym można dotyczyć rozmowy, dyskusje, dysputy, spędzić długie godziny... I rzeczywiście, stół coś w sobie ma - jedzenie przy nim to coś diametralnie innego niż szybka kanapka na stojąco, miska makaronu jedzonego na kanapie. A rozmowa zwykle jest długa, stół daje oparcie, miejsce na rozłożenie i uporządkowanie swoich pomysłów. Takie mądre rozmowy i dyskuje twórcy miejsca chcą organizować u siebie. I ja bardzo na nie czekam.


We "Wrzeniu Świata" znajdzcie też mniejsze stoły, wygodne parapety z poduszkami, kawy, herbaty, soki, słone quiche, słodkie tarty.













Polecam i do zobaczenia!

6 komentarzy:

  1. ten kocyk nadaje apetyczności, nie ma co!

    OdpowiedzUsuń
  2. zachęciłaś mnie tą recenzją lokalu, sprawdzę co w trawie piszczy;

    P.S. Ciasto z cukinią piekłam - uwielbiam. Nie tylko ja, moja znajoma mówi, że odkąd wzięła ode mnie przepis [w lipcu], to piekła je chyba ze 4 razy, w tym raz przy mamie, bo ta nie chciała jej uwierzyć, że nie kupiła go w jakiejś dobrej cukierni ;) mój przepis jest od Clothilde

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniasto wygląda to ciacho i wiem,ze takie jest :) Tez je kiedyś robiłam, mniam:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto rewelacyjnie wyglada:) ta splywajaca polewa i czekoladowy smak... cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, wgryzłabym się w to ciacho ... ależ apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. och...i u Ciebie takie ciacho??? koniecznie musze upiec-bardzo apetycznie sie prezentuje :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)