Sernikobrownie ze śliwkami z cynamonem - na podstawie tego przepisu
Warstwa brownie:
100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
1 bardzo duże jajko
115 g cukru pudru
60 g mąki
Warstwa twarogowo-śliwkowa:
500 g twarogu na sernik
1/2 szklanki cukru pudru
300 g przepołowionych śliwek bez pestek
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
dodatkowo 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu, do posypania gotowego ciasta
Przygotowanie:
Kwadratową formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia.
Gorzką czekoladę roztopić razem z masłem. Jajko ubić z cukrem, aż do powstania gęstej i puszystej masy (zajmie to kilka minut). Jajko połączyć delikatnie z masą czekoladową, do której następnie przesiać mąkę. Masę wlać do formy i piec 25 minut w 170 stopniach.
Twaróg ubić z cukrem, wbijać po jednym jajku, krótko zmiksować. Dodać cynamon.
Masę twarogową wylać na upieczone czekoladowe ciasto, ułożyć na niej śliwki przecięciem do góry. Piec 50 minut. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawić do lodówki na całą noc.
Opcjonalnie posypujemy cynamonem i kroimy.
Smacznego!
A już zatęskniłam za Twoimi sernikami:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńojej, połączenie świetne, wiadomo, w końcu to sernikobrownie ;] ale ten, ta... ten kawałek, o ;p wygląda cudownie ;]
OdpowiedzUsuńciacho wyglada pysznie, i pewnie tak wlasnie smakuje:)
OdpowiedzUsuń