niedziela, 17 października 2010

Santa Fe Cheesecake

Bez obaw, serniki mi się jeszcze nie znudziły ;) Na dowód - kolejny wytrawny sernik, kolejny z nutą meksykańską. Zapraszam do stołu!

Santa Fe Cheesecake - przepis oczywiście z "The Cheesecake Bible"

Składniki na tortownicę 16 cm, wszystkie w temperaturze pokojowej:
250 g twarogu
2 łyżeczki cukru
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 papryczka jalapeno
2 szklanki zółtego sera, startego
¼ szklanki kolendry
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Twaróg ucieramy mikserem razem z cukrem przez 3 minuty na średnich obrotach. Dodajemy pojedynczo jajka, dalej miksujemy. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy.

Ciasto wkładamy do tortownicy i pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni, na środkowej półce. Środek sernika ma być lekko drżący.

Studzimy sernik na kratce (nie opadnie), potem przekładamy na noc do lodówki i jemy w kolejne dni.

Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Oooo, z papryczką? To coś nowego, stanowczo coś do wypróbowania.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam wytrawnego sernika, ciekawa jestem jak smakuje, bo wygląda ładnie:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. stanowczo niebywały.
    podoba mi się ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ oryginalne cudeńko! Muszę się w końcu odważyć upiec wytrawny sernik...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. I znów świetny sernik! Już się nie obawiam, że serniki przestaną u Ciebie gościć - myślę, że przy takiej ilości pomysłów starczy ich na bardzo dłuuugo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piekny sernik!!! ach jakbym mogla posmakowac tej pysznosci, byloby cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernik z jalapeno? To musi byc super smak! Ale nie dla moich domowych konserwatystów :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie jesteś mistrzynią sernikową.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)