poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Sernik z paluszkami krabowymi

Sekcja "serniki" rozrasta się na blogu w sposób prawie niekontrolowany ;) Pewnie wkrótcę podzielę, je na słodkie i słone...

Czas na kolejny słony sernik. Smakowity i do polecenia. Łatwy, a efektowny.


Sernik z paluszkami krabowymi - na podstawie "The Cheesecake Bible"

Składniki na tortownicę o średnicy 15-16 cm:
500 g twarogu
250 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
3/4 szklanki mąki
250 g paluszków krabowych, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Ser i śmietanę miksujemy na średnich wysokich obrotach przez 3 minuty. Cały czas miksując dodajemy pojedynczo jajka. Dodajemy mąkę, miksujemy.

Dodajemy resztę skłaników, mieszamy łyżką.

Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Studzimy 2 godziny na kratce, a potem wstawiamy na noc do lodówki.

Sernik jak dla mnie i M. równie dobry jak ten z wędzonym łososiem, więc serdecznie go Wam polecam i dopisuję do naszych ulubionych! Nie opada i jest sycący, spory kawałek starczy Wam za posiłek.

No to teraz już naprawdę chyba pora na te meksykańskie serniki...

11 komentarzy:

  1. bardzo intrygujący sernik. taaaki... wytrawny xd
    i apetyczny. niesamowicie apetyczny. mniam... ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz tymi wytrawnymi sernikami Kobieto jak nie wiem (:
    krab wygląda jak rzodkiewka ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. o takiego sernika to ja jeszcze nie jadlam, ale wyglada naprawde apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Co najmniej intrygujący przepis! ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy ten sernik. Myślę, że by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  6. podoba mi się to połączenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. hmmmm,musze przyznac,ze musze sie dluzej zastanowic nad slona wersja sernikow....w zyciu nie jadlam,a co za tym idzie-nie robilam...kurcze...wyglada pieknie,ale czy tez tak smakuje????
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł!
    Podoba mi się ilość serników na Twoim blogu, jest w czym wybierać, choć wszystkie kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  9. jesteś niesamowita z tymi sernikami..!

    OdpowiedzUsuń
  10. Viri,
    porównanie z rzodkiewką mnie zabiło ;)

    Sernik dobry jest, polecam bardzo! i obiecuję kolejne piec i dodawać ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)