Crisp-fried tofu in a tangy tomato sauce – przepis z “Vietnamese Food & Cooking”
Składniki:
Olej arachidowy, do smażenia
450 g tofu, opłukanego o pokrojonego w kostkę w sam raz na jeden kęs
4 szalotki, drobno posiekane (pominęłam, zamiast tego posypałam danie szczypiorkiem)
1 papryczka chilli, pozbawiona pestek i pokrojona (alternatywnie suszone papryczki z młynka)
25 g świeżego imbiru, drobno posiekanego
4 ząbki czosnku, zmiażdżone
6 pomidorów, pozbawionych skórki, pestek i posiekanych (lub puszka posiekanych pomidorów)
30 ml wietnamskiego sosu rybnego
10 ml cukru
Listki mięty i paseczki chilli, do dekoracji
Czarny pieprz, świeżo zmielony
Przygotowanie:
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej i gdy się nagrzeje, smażymy tofu aż stanie się złote i chrupiące. Wyjmujemy z patelni, osączamy na ręcznikach kuchennych.
Na patelni rozgrzewamy 30 ml oleju, dodajemy szalotki, chilli, imbir i czosnek, smażymy aż zaczną pachnieć. Dodajemy pomidory, sos rybny i cukier. Zmniejszamy ogień i smażymy 10-15 minut aż do otrzymania konsystencji sosu.
Do sosu dodajemy pieprz i tofu, podsmażamy na niewielkim ogniu 2-3 minuty by podgrzać całość.
Przybieramy listkami mięty i podajemy.
Smacznego!
lubię tofu
OdpowiedzUsuńtwoje danie wygląda bardzo apetycznie !
skoro najsmaczniejszy, to chętnie spróbuję. jak dotąd jadłam tofu raz i niespecjalnie mnie zachwyciło.
OdpowiedzUsuńTofu w takim otoczeniu MUSI być niesamowite :)
OdpowiedzUsuń