Czas na kolejny słony sernik. Smakowity i do polecenia. Łatwy, a efektowny.
Sernik z paluszkami krabowymi - na podstawie "The Cheesecake Bible"
Składniki na tortownicę o średnicy 15-16 cm:
500 g twarogu250 ml kwaśnej śmietany
3 jajka
3/4 szklanki mąki
250 g paluszków krabowych, pokrojonych w plasterki
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1/4 szklanki posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ser i śmietanę miksujemy na średnich wysokich obrotach przez 3 minuty. Cały czas miksując dodajemy pojedynczo jajka. Dodajemy mąkę, miksujemy.
Dodajemy resztę skłaników, mieszamy łyżką.
Przekładamy masę do tortownicy i pieczemy 55 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Studzimy 2 godziny na kratce, a potem wstawiamy na noc do lodówki.
Sernik jak dla mnie i M. równie dobry jak ten z wędzonym łososiem, więc serdecznie go Wam polecam i dopisuję do naszych ulubionych! Nie opada i jest sycący, spory kawałek starczy Wam za posiłek.
No to teraz już naprawdę chyba pora na te meksykańskie serniki...
bardzo intrygujący sernik. taaaki... wytrawny xd
OdpowiedzUsuńi apetyczny. niesamowicie apetyczny. mniam... ;]
kusisz tymi wytrawnymi sernikami Kobieto jak nie wiem (:
OdpowiedzUsuńkrab wygląda jak rzodkiewka ;P
o takiego sernika to ja jeszcze nie jadlam, ale wyglada naprawde apetycznie:)
OdpowiedzUsuńCo najmniej intrygujący przepis! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ciekawy ten sernik. Myślę, że by mi smakował.
OdpowiedzUsuńpodoba mi się to połączenie!
OdpowiedzUsuńhmmmm,musze przyznac,ze musze sie dluzej zastanowic nad slona wersja sernikow....w zyciu nie jadlam,a co za tym idzie-nie robilam...kurcze...wyglada pieknie,ale czy tez tak smakuje????
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
mniam - bardzo lubię surimi
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPodoba mi się ilość serników na Twoim blogu, jest w czym wybierać, choć wszystkie kuszą:)
jesteś niesamowita z tymi sernikami..!
OdpowiedzUsuńViri,
OdpowiedzUsuńporównanie z rzodkiewką mnie zabiło ;)
Sernik dobry jest, polecam bardzo! i obiecuję kolejne piec i dodawać ;)