czwartek, 19 sierpnia 2010

Smażone tofu z ogórkiem

Na weekend wybierałam się do Wrocławia i zanim opuściłam Warszawę, poprosiłam M., żeby mi kupił tofu. Wróciłam i znalazłam cztery kostki... z kilkudniowym terminem ważności, więc teraz jem tofu codziennie i każde danie jest inne ;)

Smażona sałatka z tofu i ogórka

Składniki:
350 g tofu
olej arachidowy
2 ogórki
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli (pominęłam)
60-90 ml ciemnego sosu sojowego
30-60 ml octu ryżowego
4 łyżeczki brązowego cukru
sól, do smaku

Przygotowanie:

Tofu kroimy w kostkę, olej rozgrzewamy na patelni lub w woku, smażymy tofu aż będzie lekko złote i chrupiące.

Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Chilli mieszamy z sosem sojowym i octem ryżowym, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.

Do miski wkładamy tofu i ogórka, dodajemy dressing i mieszamy. Podajemy na ciepło lub chłodzimy w lodówce i jemy na następny dzień, jak aromaty się przegryzą i danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "India's 500 Best Recipes" wydawnictwa Hermes House

3 komentarze:

  1. a właśnie zastanawiałam się, jak można tofu wykorzystac. hmmm. sałatka z tofu... interesująca propozycja ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. mężczyźni to chyba tak już mają.. mój Tata poproszony kiedyś o kupno herbaty wrócił z całą siatką herbacianych pudełek. chyba z 7 rodzajów.

    więc te 4 tofu to wcale nie tak wiele.. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe to tofu, ja dawniej jadłam go sporo, ale teraz nie mogę nigdzie u mnie w mieście znaleźć a szkoda bo od czasu do czasu zjadłabym (:

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)