Na weekend wybierałam się do Wrocławia i zanim opuściłam Warszawę, poprosiłam M., żeby mi kupił tofu. Wróciłam i znalazłam cztery kostki... z kilkudniowym terminem ważności, więc teraz jem tofu codziennie i każde danie jest inne ;)
Smażona sałatka z tofu i ogórka
Składniki:
350 g tofu
olej arachidowy
2 ogórki
2 małe cebule
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka chilli (pominęłam)
60-90 ml ciemnego sosu sojowego
30-60 ml octu ryżowego
4 łyżeczki brązowego cukru
sól, do smaku
Przygotowanie:
Tofu kroimy w kostkę, olej rozgrzewamy na patelni lub w woku, smażymy tofu aż będzie lekko złote i chrupiące.
Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Chilli mieszamy z sosem sojowym i octem ryżowym, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści.
Do miski wkładamy tofu i ogórka, dodajemy dressing i mieszamy. Podajemy na ciepło lub chłodzimy w lodówce i jemy na następny dzień, jak aromaty się przegryzą i danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "India's 500 Best Recipes" wydawnictwa Hermes House
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
a właśnie zastanawiałam się, jak można tofu wykorzystac. hmmm. sałatka z tofu... interesująca propozycja ;]
OdpowiedzUsuńmężczyźni to chyba tak już mają.. mój Tata poproszony kiedyś o kupno herbaty wrócił z całą siatką herbacianych pudełek. chyba z 7 rodzajów.
OdpowiedzUsuńwięc te 4 tofu to wcale nie tak wiele.. ;-)
ciekawe to tofu, ja dawniej jadłam go sporo, ale teraz nie mogę nigdzie u mnie w mieście znaleźć a szkoda bo od czasu do czasu zjadłabym (:
OdpowiedzUsuń