sobota, 28 sierpnia 2010

Ciasto cukiniowe i ostatni weekend

Już od zeszłego lata przymierzałam się do tego ciasta i w końcu jest - pyszne, miękkie, wilgotne i aromatyczne, z dodatkiem orzechów laskowych i suszonej żurawiny, z bardzo dużą ilością cynamonu... Smakowało nawet M., który cukinii nie lubi!

Ciasto cukiniowe - przepis z Moich Wypieków

Składniki na 2 chlebki (upiekłam jeden z małej keksówce korzystając z połowy składników):
2 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki świeżo startej cukinii (około 500 g)
150 g roztopionego masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki mleka

Przygotowanie:

Cukier miksujemy z jajkami i wanilią. Dodajemy cukinię, roztopione masło i sodę, mieszamy. Wsypujemy mąkę i przyprawy, mieszamy, dolewamy mleko. Wrzucamy bakalie i mieszamy.

Natłuszczamy keksówkę, wkładamy do niej ciasto i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, aż do suchego patyczka.

Studzimy chwilę w foremce na kratce, wyjmujemy, kroimy... smacznego!

Przezornie zabraliśmy to ciasto ze sobą na niedzielną wyprawę po Wiśle - całe szczęście, bo zamiast planowanych 2 godzin pływaliśmy 6! Opowieści Przemka z Fundacji Ja Wisła pochłonęły nas tak bardzo, że po trasie Bielany - Port Czerniakowski zdecydowaliśmy się jeszcze na kontynuację wycieczki za Wilanów. Podziwiam pasję Przemka, jego zaangażowanie (zeszliśmy z łódki o 21, a on pływał od 5 rano...). Bardzo cieszę się, że są w Warszawie ludzie, którym się chce i którzy odkrywają to miasto dla innych - z pewnością będę uczestniczyć w kolejnych wydarzeniach JaWisła!

I kilka zdjęć...



9 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda to ciasto.. tak soczyście!
    Warszawa jest taka piękna, choć często w codziennym biegu się tego nie dostrzega.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Bardzo lubię takie ciasta, a cukiniowe również bardzo nam smakowało. Mój Ukochany też nie lubi cukinii, ale w cieście kompletnie jej nie było czuć, więc jadł z wielkim smakiem:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia zdecydowanie została stworzona do ciast!

    OdpowiedzUsuń
  4. te kolorowe dodatki sprawiają, że ciasto w przekroju wygląda niezwykle pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. ja uwielbiam cukinię, i na słodko i wytrawnie. b. ładne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładne zdjęcie!
    Za ciasto zabiorę się w przyszłym roku, na pewno - bo wydaje się być smakowite.

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ujęcia rewelacyjne! a ciasto... mmm!
    na tych zdjęciach (ślicznych zresztą) wygląda... och! tak kusząco... ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Aaah..te żurawiny, te orzechy..bosko wygląda to ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa, pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)