Ciasto cukiniowe - przepis z Moich Wypieków
Składniki na 2 chlebki (upiekłam jeden z małej keksówce korzystając z połowy składników):
2 jajka
1 i 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 szklanki świeżo startej cukinii (około 500 g)
150 g roztopionego masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki mleka
Przygotowanie:
Cukier miksujemy z jajkami i wanilią. Dodajemy cukinię, roztopione masło i sodę, mieszamy. Wsypujemy mąkę i przyprawy, mieszamy, dolewamy mleko. Wrzucamy bakalie i mieszamy.
Natłuszczamy keksówkę, wkładamy do niej ciasto i pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni, aż do suchego patyczka.
Studzimy chwilę w foremce na kratce, wyjmujemy, kroimy... smacznego!
Przezornie zabraliśmy to ciasto ze sobą na niedzielną wyprawę po Wiśle - całe szczęście, bo zamiast planowanych 2 godzin pływaliśmy 6! Opowieści Przemka z Fundacji Ja Wisła pochłonęły nas tak bardzo, że po trasie Bielany - Port Czerniakowski zdecydowaliśmy się jeszcze na kontynuację wycieczki za Wilanów. Podziwiam pasję Przemka, jego zaangażowanie (zeszliśmy z łódki o 21, a on pływał od 5 rano...). Bardzo cieszę się, że są w Warszawie ludzie, którym się chce i którzy odkrywają to miasto dla innych - z pewnością będę uczestniczyć w kolejnych wydarzeniach JaWisła!
I kilka zdjęć...
Pięknie wygląda to ciasto.. tak soczyście!
OdpowiedzUsuńWarszawa jest taka piękna, choć często w codziennym biegu się tego nie dostrzega.
Pozdrawiam serdecznie!
Wygląda pięknie. Bardzo lubię takie ciasta, a cukiniowe również bardzo nam smakowało. Mój Ukochany też nie lubi cukinii, ale w cieście kompletnie jej nie było czuć, więc jadł z wielkim smakiem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
cukinia zdecydowanie została stworzona do ciast!
OdpowiedzUsuńte kolorowe dodatki sprawiają, że ciasto w przekroju wygląda niezwykle pysznie.
OdpowiedzUsuńja uwielbiam cukinię, i na słodko i wytrawnie. b. ładne zdjęcia
OdpowiedzUsuńAle ładne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńZa ciasto zabiorę się w przyszłym roku, na pewno - bo wydaje się być smakowite.
Pozdrawiam! :)
ujęcia rewelacyjne! a ciasto... mmm!
OdpowiedzUsuńna tych zdjęciach (ślicznych zresztą) wygląda... och! tak kusząco... ;]
Aaah..te żurawiny, te orzechy..bosko wygląda to ciacho...
OdpowiedzUsuńdziękuję Wam wszystkim za miłe słowa, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń