Kolejny chłodnik wydaje mi się całkiem na czasie, bo nadal jest ciepło :)
Tym razem połączenie, przed którym dość długo się broniłam, bo wydawało mi się zbyt postępowe. Ale dobrze, że się przełamałam i spróbowałam, bo chłodnik jest świetny.
Chłodnik migdałowo-czosnkowy - przepis zmodyfkowany na podstawie "Soups. 500 recipes"
Składniki na 6 małych porcji:
150 g mąki migdałowej
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
75 ml oliwy z oliwek
25 ml octu winnego, białego
600 ml zimnej wody
sól i pieprz, do smaku
drobno posiekany szczypiorek, do podania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy, przyprawiamy i chłodzimy.
Podajemy w małych miseczkach, przybrane szczypiorkiem.
Jeśli macie mąkę migdałową, to wykonanie tej zupy zabiera tylko chwilę - a efekt jest bardzo ciekawy. M. był chłodnikiem zachwycony, z pewnością go jeszcze powtórzę tego lata! Wystarczy pajda chleba i macie pyszny lunch czy lekką kolację :)
Polecam i smacznego życzę!
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
O tak! Pyszna zupa, można też zrobić ją na słodko lub pół słodko.
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo oryginalnie. Nigdy bym pewnie sama na taki pomysł nie wpadła.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
ciekawe połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńzimne zupy to jest to! :)
OdpowiedzUsuńza dużo chłodników wokół mnie, nawet Babcia dzisiaj powiedziała że można by jakiś zrobić (:
OdpowiedzUsuńa mi nigdy chłodnikow nie za duzo. Uwielbiam wszystko co czosnkowe, chłodnik tez by mi na pewno posmakował :)
OdpowiedzUsuń