Chłodnik pomidorowy z bazylią - przepis na podstawie "Soups. 500 recipes"
Składniki:
1 drobno posiekana cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
600 ml bulionu
2 puszki pomidorów
20 listków bazylii
kilka kropli octu balsamicznego
150 ml jogurtu naturalnegosól i cukier, do smaku
kilka listków bazylii do przybrania
Przygotowanie:
Podajemy posypane bazylią.
ma śliczny kolor (:
OdpowiedzUsuńa że pomidory lubią cukier to jasna sprawa xD
Pyszny ten chłodnik ! Na pewno zrobię go tego lata :)
OdpowiedzUsuńAleż ma przyjemnie różowy kolor. Bardzo mi się podoba idea tego chłodnika! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Nie mogę jakoś się przekonać ani do chłodników, ani do zup owocowych, ale jeśli częściej będę widywać takie apetyczne zdjęcia, to może coś się w tej kwestii zmieni :)
OdpowiedzUsuńi duuużo bazylii. tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńpołączenie pomidorów i bazylii jest genialne. ja już przez moją pomidorowo- bazyliową manię cały krzaczek obskubałam;)
OdpowiedzUsuńi że cukier jest to prawidłowo- pomidorek ma świetny smak po dodaniu odrobiny cukru;)
Śliczny kolor:) Pomidorki i bazylia to przecudne i pyszne połączenie:) Mniam:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa i zachęcam do pomidorowania na całego ;)
OdpowiedzUsuńItalio, ja za zupami owocowymi też nie przepadam, ale warzywny chłodnik latem, to jest to! mam zamiar jakiś chłodnik owocowy zrobić (ale daleko mu będzie do klasycznej, kojarzącej mi się z przedszkolem zupy owocowej), trzeba dawać szansę ;)
musi byc pycha! pomidory, bazylia, czosnek to cudowne polaczenie smakow:)
OdpowiedzUsuńpodobają mi się wszystkie Twoje chłodniki
OdpowiedzUsuńi wszystkich chciałabym spróbowac
Aga,
OdpowiedzUsuńjest pyszny, masz rację :)
Asiejko,
zawsze robię więcej niż miseczkę, więc wpadaj śmiało i się częstuj :)