niedziela, 1 sierpnia 2010

Chłodnik pomidorowy z bazylią

Klasyczne połączenie pomidorów, bazylii, cebuli i czosnku. Tym razem na zimno. Koniecznie pamiętajcie o cukrze - pomidory go bardzo lubią!

Chłodnik pomidorowy z bazylią - przepis na podstawie "Soups. 500 recipes"

Składniki:
1 drobno posiekana cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
600 ml bulionu
2 puszki pomidorów
20 listków bazylii
kilka kropli octu balsamicznego
150 ml jogurtu naturalnego
sól i cukier, do smaku
kilka listków bazylii do przybrania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza dekoracyjną bazylią wkładamy do blendera, miksujemy. Schładzamy.

Podajemy posypane bazylią.

11 komentarzy:

  1. ma śliczny kolor (:
    a że pomidory lubią cukier to jasna sprawa xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny ten chłodnik ! Na pewno zrobię go tego lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ ma przyjemnie różowy kolor. Bardzo mi się podoba idea tego chłodnika! ;)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mogę jakoś się przekonać ani do chłodników, ani do zup owocowych, ale jeśli częściej będę widywać takie apetyczne zdjęcia, to może coś się w tej kwestii zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. i duuużo bazylii. tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. połączenie pomidorów i bazylii jest genialne. ja już przez moją pomidorowo- bazyliową manię cały krzaczek obskubałam;)
    i że cukier jest to prawidłowo- pomidorek ma świetny smak po dodaniu odrobiny cukru;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczny kolor:) Pomidorki i bazylia to przecudne i pyszne połączenie:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. dziękuję za miłe słowa i zachęcam do pomidorowania na całego ;)

    Italio, ja za zupami owocowymi też nie przepadam, ale warzywny chłodnik latem, to jest to! mam zamiar jakiś chłodnik owocowy zrobić (ale daleko mu będzie do klasycznej, kojarzącej mi się z przedszkolem zupy owocowej), trzeba dawać szansę ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. musi byc pycha! pomidory, bazylia, czosnek to cudowne polaczenie smakow:)

    OdpowiedzUsuń
  10. podobają mi się wszystkie Twoje chłodniki
    i wszystkich chciałabym spróbowac

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga,
    jest pyszny, masz rację :)

    Asiejko,
    zawsze robię więcej niż miseczkę, więc wpadaj śmiało i się częstuj :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)