sobota, 31 lipca 2010

Mini pavlova z owocami leśnymi

Bo co innego zrobić jak ma się biała, kremówkę i owoce? Zapraszam na pavlovą!

Mini pavlova z owocam leśnymi - przepis z Moich Wypieków

Składniki na dwie porcje:
2 białka
100 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku cytrynowego
200 ml kremówki
owoce, tyle ile macie/ lubicie

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec po łyżeczce dosypujemy cukier. Delikatnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok cytrynowy, mieszamy.

Na blaszce robimy dwa okręgi z masy bezowej. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i od razu obniżamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim bezy kolejne 30 minut (bez otwierania piekarnika). Wyjmujemy blaty i studzimy.

Kremówkę ubijamy na sztywno, chętni moga ją osłodzić. Wykładamy ją na bezy, na wierzchu układamy owoce.

I kruchy, delikatny deser gotowy - smacznego!

12 komentarzy:

  1. prześlicznie wygląda;D może ja w końcu zrobie pavlową..;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłoby się:)
    Piękna jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. leciutka..
    zawsze podobało mi się połączenie bieli bezy z kolorami owoców. można jeść oczami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaa...zawsze chciałam to zrobić, ale bałam się że zmarnuję od groma składników i beza mi klapnie.
    Żeby zmniejszyć porcję już mi nie przyszło do głowy :/
    Dzięki za pomysł, chyba będę próbować w najbliższym czasie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciastello i Arven, próbujcie - może rzeczywiście na pierwszy ogień lepiej atakować mały format ;) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś wspaniałego! Taki deser mogłabym jeść codziennie :)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dagmaro,
    sama bym go chętnie codziennie jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam te bezy! robiłam tort bezowy z Moich Wypieków, czas na wersję mini ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wersją mini nie pogardziłabym... lubię takie małe porcje :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)