piątek, 30 lipca 2010

Letnia zupa ogórkowa

Żeby nie było monochromatycznie od czerwonych chłodników, tym razem coś zielonego i koreańskiego. Lekki, orzeźwiający chłodnik - raczej się nim nie najecie, ale mogę go Wam śmiało polecić jako początek lunchu lub kolacji.

Letnia zupa ogórkowa - z "The Food and Cooking of Korea"

Składniki:
2 ogórki, obrane, przekrojone na pół i wypestkowane
szczypta soli
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
50 g posiekanego szczypiorku (nie dałam)
30 ml octu jabłkowego
30 ml syropu cukrowego (zamiast niego dałam łyżeczkę cukru pudru)

Przygotowanie:

Ogórka kroimy w cienkie paski, solimy i zostawiamy na 10 minut.

500 ml zimnej wody mieszamy z czosnkiem, szczypiorkiem, octem i cukrem. Schładzamy w lodówce.

Ogórka umieszczamy w miseczkach, zalewamy płynem - gotowe, smacznego!

6 komentarzy:

  1. Wygląda niezwykle rześko i lekko, właśnie idealny na początek posiłku! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny kolor! taki delikatny i letni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. macie rację, dokładnie tak jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczny ma kolor, rzeczywiście:) Chyba musi świetnie smakować!:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, poratowałabym się chyba taką zupą w te największe upały...oj tak...

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)