Kiedy kot z gorąca leży już prawie na plecach i poszukuje chłodniejszego kawałka podłogi zmieniając miejsca z coraz mniejszą nadzieją i mnie trudniej niż zwykle przychodzi zbliżenie się do piekarnika, włączenie go i pieczenie. Zamiast tego wolę poleżeć w chłodnej wannie, stanąć w oknie i poczuć ruch powietrza…
Ten sernik upiekłam z myślą i nadzieją, że smak bazylii, czosnku, parmezanu i suszonych pomidorów zatopionych w kremowym twarogu wynagrodzi mi czas spędzony w bliskim sąsiedztwie nagrzewającego się piekarnika i pozwoli mi otrzymać pełną aromatu przystawkę lub danie obiadowe o niewątpliwej zalecie łatwego przeniesienia do pracy. Trafiłam w 10!
Pesto sun-dried tomato cheesecake - przepis pochodzi z książki "The Cheesecake Bible"
10-12 porcji na przystawkę
Składniki:
1 szklanka listków bazylii, ciasno upakowanych
3-4 łodyżki pietruszki, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
¼ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki świeżo startego parmezanu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
500 g twarogu
2 jajka
¼ szklanki mąki (u mnie – pełnoziarnistej)
½ szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oliwy, posiekanych
Przygotowanie:
Do rozdrabniacza wkładamy listki bazylii, posiekaną pietruszkę, czosnek. Zalewamy oliwą. Miksujemy do uzyskania gęstej, zielonej masy. Dodajemy parmezan i przyprawy, delikatnie mieszamy.
Do miski miksera wkładamy twaróg, ubijamy przez 3 minuty na średnich obrotach. Pojedynczo dodajemy jajka cały czas miksując. Wsypujemy mąkę, wrzucamy pomidory i wlewamy pesto – mieszamy aż wszystkie składniki się równo rozprowadzą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masę wlewamy do formy o średnicy 21 cm (polecam jednak do mniejszej – sernik będzie wyższy), wygładzamy wierzch.
Pieczemy 25 min.
Wyjmujemy blachę z piekarnika, oddzielamy boki sernika od blachy.
Chłodzimy 2 godziny na kratce, po tym czasie przekładamy do lodówki na całą noc.
Uwagi:
Sernik ma zdecydowany smak i schłodzony świetnie się sprawdza w upały.
Jest zwarty, nie opada bo nie rośnie ;)
Zdecydowanie do powtórzenia!
halloumi and fall vegetable roast
3 dni temu
Połączenie twarogu i jednych z moich ulubionych składników... Genialny pomysł!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
kurcze, brzmi pysznie ! wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńciekawi mnie jak smakuje:)
OdpowiedzUsuńja podobnie jak Kornik jestem ciekawa jak smakuje sernik wytrawny :]
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Zrobię! Zrobię - obiecuję! Uwielbiam wytrawne serniki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Sernik na słono! Wierz lub nie, widzę po raz pierwszy :o
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, w smaku podjerzewam ze jest pyszny')
OdpowiedzUsuńpełnia aromatu, naprawdę faje połączenie.
OdpowiedzUsuń