środa, 14 lipca 2010

Sernik na przystawkę lub lunch. Z bazylią, czosnkiem, parmezanem i suszonymi pomidorami

Kiedy kot z gorąca leży już prawie na plecach i poszukuje chłodniejszego kawałka podłogi zmieniając miejsca z coraz mniejszą nadzieją i mnie trudniej niż zwykle przychodzi zbliżenie się do piekarnika, włączenie go i pieczenie. Zamiast tego wolę poleżeć w chłodnej wannie, stanąć w oknie i poczuć ruch powietrza…

Ten sernik upiekłam z myślą i nadzieją, że smak bazylii, czosnku, parmezanu i suszonych pomidorów zatopionych w kremowym twarogu wynagrodzi mi czas spędzony w bliskim sąsiedztwie nagrzewającego się piekarnika i pozwoli mi otrzymać pełną aromatu przystawkę lub danie obiadowe o niewątpliwej zalecie łatwego przeniesienia do pracy. Trafiłam w 10!

Pesto sun-dried tomato cheesecake - przepis pochodzi z książki "The Cheesecake Bible"
10-12 porcji na przystawkę

Składniki:
1 szklanka listków bazylii, ciasno upakowanych
3-4 łodyżki pietruszki, drobno posiekanej
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
¼ szklanki oliwy z oliwek
½ szklanki świeżo startego parmezanu
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
500 g twarogu
2 jajka
¼ szklanki mąki (u mnie – pełnoziarnistej)
½ szklanki suszonych pomidorów odsączonych z oliwy, posiekanych

Przygotowanie:

Do rozdrabniacza wkładamy listki bazylii, posiekaną pietruszkę, czosnek. Zalewamy oliwą. Miksujemy do uzyskania gęstej, zielonej masy. Dodajemy parmezan i przyprawy, delikatnie mieszamy.

Do miski miksera wkładamy twaróg, ubijamy przez 3 minuty na średnich obrotach. Pojedynczo dodajemy jajka cały czas miksując. Wsypujemy mąkę, wrzucamy pomidory i wlewamy pesto – mieszamy aż wszystkie składniki się równo rozprowadzą.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masę wlewamy do formy o średnicy 21 cm (polecam jednak do mniejszej – sernik będzie wyższy), wygładzamy wierzch.

Pieczemy 25 min.

Wyjmujemy blachę z piekarnika, oddzielamy boki sernika od blachy.

Chłodzimy 2 godziny na kratce, po tym czasie przekładamy do lodówki na całą noc.

Uwagi:
Sernik ma zdecydowany smak i schłodzony świetnie się sprawdza w upały.
Jest zwarty, nie opada bo nie rośnie ;)
Zdecydowanie do powtórzenia!










8 komentarzy:

  1. Połączenie twarogu i jednych z moich ulubionych składników... Genialny pomysł!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, brzmi pysznie ! wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawi mnie jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja podobnie jak Kornik jestem ciekawa jak smakuje sernik wytrawny :]

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny! Zrobię! Zrobię - obiecuję! Uwielbiam wytrawne serniki.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik na słono! Wierz lub nie, widzę po raz pierwszy :o

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy przepis, w smaku podjerzewam ze jest pyszny')

    OdpowiedzUsuń
  8. pełnia aromatu, naprawdę faje połączenie.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)