I jeśli mam być szczera, to staram się nie powstrzymywać - przecież jest tyle nowych przepisów do wypróbowania, jak i też tyle sprawdzonych, które chętnie bym powtórzyła... Jak otwieram książki, spisy, linki, to aż trudno się zdecydować - tyle pokus... Też tak macie?
Czasem decyduje kaprys. Innym razem składniki, które mam w lodówce. Czasem pytam M.
Jak zapytałam go, czy chciałby ciasto z czarną porzeczką, powiedział "tak". A nawet jakbym usłyszała "nie", to upiekłabym je sama dla siebie.
Zapraszam na pyszne ciasto - kwaskowate, ciekawe w smaku, kruche.
Składniki:
Ciasto:
110 g mąki pszennej pełnoziarnistej
80 g mąki pszennej
165 g cukru
160 g otrębów pszennych
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
150 g masła, pokrojonego w kostkę
Porzeczkowy wierzch:
500 g czarnych porzeczek
40 g cukru
łyżka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki pszennej
2 łyż rozpuszczonego, wystudzonego masła
Przygotowanie:
Mieszamy sypkie składniki ciasta, następnie dodajemy skórkę cytrynową i masło. Wyrabiamy aż do otrzymania okruszków ciasta.
Jedną szklankę okruszków odkładamy na kruszonkę, resztę wykładamy na spód kamionkowego naczynia o wymiarach ok. 20 x 30 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 15 minut.
W międzyczasie miksujemy składniki na wierzch (z wyjątkiem porzeczek), dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Masę porzeczkową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy kruszonką i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika - wierzch ciasta ma się zarumienić.
Studzimy na kratce, kroimy i jemy, kroimy i jemy...
blogi to nieustannie źródło pokus, zdecydowanie :-)
OdpowiedzUsuńi Twoja dzisiejsza krajanka właśnie do nich dołączyła.
super! takie smaki są zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńSuper ta krajanka. Lato powinno byc dłuższe, żeby miec możliwośc skorzystania z wszystkich owoców.
OdpowiedzUsuńMusiało byc pyszne :)
Mnie też się chce tej krajanki. Pysznie wygląda!:)
OdpowiedzUsuńSwietnie wyglada, czarnych porzeczek brak niestety ;(
OdpowiedzUsuńsuper ! do schrupania od razu :)
OdpowiedzUsuńPozdr An
pycha takie ciasto:) az mi slinka leci...
OdpowiedzUsuń