Lekki, odświeżający, ale z dodatkiem konkretnej porcji ryby. Elegancko się prezentuje, więc polecam go Wam na letnie przyjęcia.
Chłodnik jogurtowo-ogórkowy z grillowanym łososiem - przepis pochodzi z "Soups. 500 Recipes", z moimi zmianami
Składniki:
3 średnie ogórki
420 ml jogurtu greckiego
250 ml chłodnego bulionu
po łyżce posiekanego szczypiorku i pietruszki
mała papryczka chilli, pozbawiona pestek i pokrojona w drobną kostkę
odrobina oleju do smażenia
250 filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w 8 cienkich plasterków
sól i pieprz, do smaku
Przygotowanie:
Dwa ogórki obieramy, kroimy na pół na długość i wybieramy pestki. Kroimy i wkładamy do blendera, dodajemy jogurt, bulion, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiego płynu, przekładamy do lodówki do schłodzenia.
Trzeciego ogórka obieramy, przepaławiamy, pozbywamy się pestek, kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z chilli, odkładamy.
Rozgrzanę patelnię grillową smarujemy cienko olejem, układamy łososia. Grillujemy krótko tak, żeby uzyskać ładne pręgi - po 1-2 minuty na stronę. Odkładamy łososia.
Chłodnik przelewamy do misek, układamy łososia, przybieramy ogórkiem z chilli i podajemy - smacznego!
halloumi and fall vegetable roast
3 dni temu
No pysznie się zapowiada! I jeszcze ten łosoś, mniam:))
OdpowiedzUsuńpyszne jedzonko:) na zdjeciu wyglada bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńOo podoba mi się, i z łososiem...to już coś :D
OdpowiedzUsuńSuper! Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńZapraszam Cię do mnie na konkurs kulinarny :)
http://gotowaniecieszy.blox.pl/html
Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)