czwartek, 29 lipca 2010

Chłodnik jogurtowo-ogórkowy z grillowanym łososiem

Lekki, odświeżający, ale z dodatkiem konkretnej porcji ryby. Elegancko się prezentuje, więc polecam go Wam na letnie przyjęcia.

Chłodnik jogurtowo-ogórkowy z grillowanym łososiem - przepis pochodzi z "Soups. 500 Recipes", z moimi zmianami

Składniki:
3 średnie ogórki
420 ml jogurtu greckiego
250 ml chłodnego bulionu
po łyżce posiekanego szczypiorku i pietruszki
mała papryczka chilli, pozbawiona pestek i pokrojona w drobną kostkę
odrobina oleju do smażenia
250 filetu z łososia bez skóry, pokrojonego w 8 cienkich plasterków
sól i pieprz, do smaku

Przygotowanie:

Dwa ogórki obieramy, kroimy na pół na długość i wybieramy pestki. Kroimy i wkładamy do blendera, dodajemy jogurt, bulion, zioła i przyprawy. Miksujemy do uzyskania gładkiego płynu, przekładamy do lodówki do schłodzenia.

Trzeciego ogórka obieramy, przepaławiamy, pozbywamy się pestek, kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z chilli, odkładamy.

Rozgrzanę patelnię grillową smarujemy cienko olejem, układamy łososia. Grillujemy krótko tak, żeby uzyskać ładne pręgi - po 1-2 minuty na stronę. Odkładamy łososia.

Chłodnik przelewamy do misek, układamy łososia, przybieramy ogórkiem z chilli i podajemy - smacznego!

4 komentarze:

  1. No pysznie się zapowiada! I jeszcze ten łosoś, mniam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne jedzonko:) na zdjeciu wyglada bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oo podoba mi się, i z łososiem...to już coś :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Super! Świetny pomysł :)

    Zapraszam Cię do mnie na konkurs kulinarny :)

    http://gotowaniecieszy.blox.pl/html

    Pozdrawiam i zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)