Całe szczęście, że nie wszystkie owoce pojawiają się jednocześnie, bo miałabym nie lada problem ;) A tak, miałam tylko dylemat między dwoma, ale ten drugi też wkrótce upiekę ;)
Sernik z wiśniami - przepis na podstawie "The Cheesecake Bible"
Składniki z moimi zmianami:
500 g twarogu
200 g serka wiejskiego, zmiksowanego
200 g kwaśnej śmietany
100 g greckiego jogurtu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
300 ml mleka skondensowanego słodzonego
3 jajka
2 łyżki soku cytrynowego
3/4 łyżki aromatu waniliowego
3/4 łyżki aromatu rumowego
szklanka wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
W misce miksera umieszczamy twaróg, serek wiejski, śmietanę, jogurt naturalny i mąkę. Miksujemy 3 minuty na średnich-wysokich obrotach.
Dodajemy skondensowane mleko dalej mieszając.
Pojedynczo dodajemy jajka, mieszamy.
Wlewamy sok cytrynowy i ekstrakty, miksujemy.
Delikatnie dodajemy wiśnie i mieszamy szpatułką, żeby rozłożyły się równomiernie w masie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Masę sernikową przekładamy do formy o średnicy 21 cm, wygładzamy wierzch.
Pieczemy 50 minut, wyjmujemy sernik z piekarnika i obkrawamy boki nożem od formy. Studzimy 2 godziny na kratce (jak jest ciepło, to lepiej dłużej), a potem umieszczamy na noc w lodówce.
Smacznego!
Uwagi:
- Kusiło mnie, żeby dodać czekoladę, ale całe szczęście się powstrzymałam - czekolada tu ani trochę nie pasuje!
- Nieprzesadna słodycz sernika świetnie współgra z kwaśnymi wiśniami - dzięki temu się nie zasłodzimy i taki sernik będzie świetnym deserem w upalne popołudnie (a jeszcze lepiej sprawdzają się dwa kawałki jako pełnoprawna kolacja ;)
- Jak już wcześniej pisałam, sernik ze słodzonym mlekiem skondensowanym to jest to!
- Konsystencja sernika jest idealna.
- Nie rośnie, więc nie opada ;)
- Polecam upiec już w ten weekend, nie ma co zwlekać ;)
Piekny serniczek! Z wisniami smakuje świetnie, dawno nie jadłam
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Ja poproszę tak z 6 kawałeczków..
OdpowiedzUsuńFajnie, że jest bez spodu!
Też lubię serniki bez spodu, które moim zdaniem często wciągają wilgoc sera. Taki z wisienkami musi byc pyszny :)
OdpowiedzUsuńJa tez uwielbiam serniki bez spodu! :)
OdpowiedzUsuńNo a taki z wisniami z pewnoscia smakuje bosssko!
Pozdrawiam serdecznie :)
pychaa;D i do tego z wiśniami ;))
OdpowiedzUsuńTa cytryna mi tam działa orzeźwiająco na podświadomość :P
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ten sernik z wiśniowymi oczkami:)
OdpowiedzUsuńcudo nie sernik :-)
OdpowiedzUsuńjuż jestem ciekawa jakie jeszcze owoce w nim schowasz
biało - karminowe cudo!
OdpowiedzUsuńGwiazdko! Jesteś absolutną królową serników! Ja mam ogromną ochotę na sernik z porzeczkami - planujesz może?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie!
Serniki... Tyle serników!
OdpowiedzUsuńRaj dla mnie. Wariatki na punkcie serników.
Która, swoją drogą, przygotowuje je zdecydowanie zbyt rzadko...
Pozdrawiam! :)
Anno-Mario,
OdpowiedzUsuńmyślałam o serniku z porzeczkami, może...
pozdrawiam wszystkich!
Bardzo proszę powiedzcie mi czy ten serniczek można upiec z wiśniami mrożonymi.Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedż
OdpowiedzUsuńmyślę, że warto spróbować, tylko trzeba je rozmrażać na ręcznikach papierowych, które wchłoną wilgoć z wiśni. ewentualnie można zwiększyć nieco ilość mąki ziemniaczanej (o 2 łyżki powiedzmy), jeśli masa po dodaniu wiśni będzie za rzadka - powodzenia!
OdpowiedzUsuń