sobota, 17 lipca 2010

Sernik z wiśniami

Tak, nietrudno chyba odgadnąć jaki mam plan na to lato - upiec serniki ze wszystkimi owocami, które się do tego nadają ;)

Całe szczęście, że nie wszystkie owoce pojawiają się jednocześnie, bo miałabym nie lada problem ;) A tak, miałam tylko dylemat między dwoma, ale ten drugi też wkrótce upiekę ;)

Sernik z wiśniami - przepis na podstawie "The Cheesecake Bible"

Składniki z moimi zmianami:
500 g twarogu
200 g serka wiejskiego, zmiksowanego
200 g kwaśnej śmietany
100 g greckiego jogurtu
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
300 ml mleka skondensowanego słodzonego
3 jajka
2 łyżki soku cytrynowego
3/4 łyżki aromatu waniliowego
3/4 łyżki aromatu rumowego
szklanka wydrylowanych wiśni

Przygotowanie:

W misce miksera umieszczamy twaróg, serek wiejski, śmietanę, jogurt naturalny i mąkę. Miksujemy 3 minuty na średnich-wysokich obrotach.

Dodajemy skondensowane mleko dalej mieszając.

Pojedynczo dodajemy jajka, mieszamy.

Wlewamy sok cytrynowy i ekstrakty, miksujemy.

Delikatnie dodajemy wiśnie i mieszamy szpatułką, żeby rozłożyły się równomiernie w masie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Masę sernikową przekładamy do formy o średnicy 21 cm, wygładzamy wierzch.

Pieczemy 50 minut, wyjmujemy sernik z piekarnika i obkrawamy boki nożem od formy. Studzimy 2 godziny na kratce (jak jest ciepło, to lepiej dłużej), a potem umieszczamy na noc w lodówce.

Smacznego!

Uwagi:
  • Kusiło mnie, żeby dodać czekoladę, ale całe szczęście się powstrzymałam - czekolada tu ani trochę nie pasuje!
  • Nieprzesadna słodycz sernika świetnie współgra z kwaśnymi wiśniami - dzięki temu się nie zasłodzimy i taki sernik będzie świetnym deserem w upalne popołudnie (a jeszcze lepiej sprawdzają się dwa kawałki jako pełnoprawna kolacja ;)
  • Jak już wcześniej pisałam, sernik ze słodzonym mlekiem skondensowanym to jest to!
  • Konsystencja sernika jest idealna.
  • Nie rośnie, więc nie opada ;)
  • Polecam upiec już w ten weekend, nie ma co zwlekać ;)

14 komentarzy:

  1. Piekny serniczek! Z wisniami smakuje świetnie, dawno nie jadłam
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja poproszę tak z 6 kawałeczków..
    Fajnie, że jest bez spodu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Też lubię serniki bez spodu, które moim zdaniem często wciągają wilgoc sera. Taki z wisienkami musi byc pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez uwielbiam serniki bez spodu! :)
    No a taki z wisniami z pewnoscia smakuje bosssko!

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychaa;D i do tego z wiśniami ;))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta cytryna mi tam działa orzeźwiająco na podświadomość :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wygląda ten sernik z wiśniowymi oczkami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudo nie sernik :-)
    już jestem ciekawa jakie jeszcze owoce w nim schowasz

    OdpowiedzUsuń
  9. Gwiazdko! Jesteś absolutną królową serników! Ja mam ogromną ochotę na sernik z porzeczkami - planujesz może?
    Pozdrawiam Cię serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Serniki... Tyle serników!
    Raj dla mnie. Wariatki na punkcie serników.
    Która, swoją drogą, przygotowuje je zdecydowanie zbyt rzadko...

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anno-Mario,
    myślałam o serniku z porzeczkami, może...
    pozdrawiam wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo proszę powiedzcie mi czy ten serniczek można upiec z wiśniami mrożonymi.Pozdrawiam i czekam na szybką odpowiedż

    OdpowiedzUsuń
  13. myślę, że warto spróbować, tylko trzeba je rozmrażać na ręcznikach papierowych, które wchłoną wilgoć z wiśni. ewentualnie można zwiększyć nieco ilość mąki ziemniaczanej (o 2 łyżki powiedzmy), jeśli masa po dodaniu wiśni będzie za rzadka - powodzenia!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)