Pora na wytrawny i dość ostry sernik z paprykowym meksykańskim akcentem :) Żałuję, że jak go piekłam nie miałam papryczek jalapeno (mają niesamowity dymny posmak!), ale sernik i tak był bardzo dobry - jego zdecydowany smak długo pozostawał na języku - polecam!
Meksykański sernik paprykowy - przepis z "The Cheesecake Bible"
Składniki:
500 g twarogu mielonego
4 łyżeczki cukru
4 jajka
4 zmiażdżone ząbki czosnku
2 papryczki jalapeno, pozbawione pestek i posiekane (nie miałam, dałam chipotle z zalewy)
2 papryczki chipotle z zalewy, odsączone i posiekane
4 szklanki startego ostrego sera żółtego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Ser zmiksować razem z cukrem na gładką masę - powinno to zająć jakieś 3 minuty. Pojedynczo dodawać jajka, cały czas ubijać. Dodać czosnek, papryczki, ser i przyprawy i wymieszać łyżką.
Masę przełożyć do tortownicy (ja piekłam w 23 cm, powinna być jednak mniejsza, bo sernik wyszedł mi dość niski) i piec 40 minut w 160 stopniach aż do lekkiego zezłocenia się góry sernika.
Studzić na kratce przez 2 godziny, potem przełożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Health Nut Vegan Chili
18 godzin temu
Niezly pomysl. Lubie wytrawne serniki, ale chyba az tak ostrego bym nie zjadla.Jalapeno daja niezle popalic:)
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam wytrawnego sernika, ciekawy pomysł. Trochę przypomina mi quiche serowy :)
OdpowiedzUsuńciekawe, nie powiem. sernik paprykowy? hmm. na wytrawnie? zaczyna mi się podobac ;]
OdpowiedzUsuńJuż zaczyna mi brakować słów, by komentować Twoje kolejne serniki, a zwłaszcza te zachwycające wytrawne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
potrzeba odwagi do upieczenia takiego sernika. na pewno.
OdpowiedzUsuńniezly pomysl:) sernik z papryczkami brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńChyba muszę bliżej przyjrzeć się owej sernikowej biblii, bo co kolejna pozycja, tym jest ciekawsza!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
nie przesadzajmy z odwagą, ilość papryczek zawsze można zmniejszyć ;)
OdpowiedzUsuń