piątek, 13 sierpnia 2010

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Kolejny letni, owocowy sernik. I dodatkowo z dużą ilością białej czekolady :) Pyszny!

Sernik z jagodami i białą czekoladą


Składniki na tortownicę o średnicy 16 cm:
500 g twarogu
62 ml miękkiego masła
37 ml mleka
2 jajka
1/2 żółtka
250 g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej
125 ml jagód
Ewentualnie do dekoracji: jagody, mus jagodowy, sos z białej czekolady

Przygotowanie:

Twaróg i masło umieszczamy w misce miksera, miksujemy 3 minuty na średnich obrotach. Wlewamy mleko. Kolejno dodajemy jajka i miksujemy, dodajemy żółtko. Dodajemy białą czekoladę, mieszamy. Wrzucamy jagody, delikatnie mieszamy (następnym razem - pewnie za rok już - jagody zmiksuję, żeby uzyskać fioletowy sernik).

Przekładamy masę do tortownicy, pieczemy 45 do 55 minut w 180 stopniach.

Trzymamy godzinę w ciepłym piekarniku (bez otwierania drzwiczek), potem uchylamy drzwi, na koniec wyjmujemy i studzimy dwie godziny na kratce, a potem przekładamy do lodówki.

Podajemy sam, ale oczywiście lepiej z jagodami, musem jagodowym lub/i sosem z białej czekolady.

Smacznego!

Przepis na podstawie "The Cheesecake Bible" - oryginalny sernik zawierał czekoladę mleczną zamiast białej i dodatkowo 20 ml amaretto, może ktoś z Was wypróbuje tę wersję?

14 komentarzy:

  1. Twoje serniki wywołują u mnie okrzyki zachwytu. szczególnie te słodkie. szczególnie tak pięknie sfotografowane.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny! I podoba mi się, że jest na małą formę.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale śliczny
    Bardzo ,ale bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda;D i jakie pyszne zdjęcia;)

    OdpowiedzUsuń
  5. z tym sosem...
    jejku jejku, musi być cudowny! z naszym kochanym składnikiem.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. och, jaki cudowny! już tak apetycznie wygląda... z chęcią bym go skosztowała. z ogromną ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. jak widzę napis: "...z białą czekoladą" to obojętnie obok nie przejdę! rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojejuśku! Przecudny ten Twój sernik. W ogóle serniki są wspaniałe... Chyba zacznę tu częściej zaglądać, skoro tak często pojawia się tu mój ukochany typ ciasta. ;))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. u Ciebie tez serniczek??? super!!!! fajny ten przepis i tez uwielbiam te serniki z biala czekolada-warte grzechu....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gwiazdko jak Ty sernikujesz, co sernik to piękniejszy. A jak jeszcze widzę borówki to się rooozpłyyywam (;

    OdpowiedzUsuń
  11. Zawsze mam nadzieję, że właśnie taki wyjdzie mi sernik - a wyciągam zawsze coś zupełnie innego...a marzy mi się kiedyś zrobić właśnie taki idealny sernik z jagodami i białą czekoladą...

    OdpowiedzUsuń
  12. Sernikowa z Ciebie dziewczyna, nie ma co:) dodatek jagód i bialej czekolady - pyszności! Poproszę kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Asiejko,
    dziękuję!

    Lisko,
    nieco się natrudziłam, żeby znaleźć małą formę, ale jak piekę dla dwóch osób, to kończy się to wynoszeniem 3/4 ciasta do pracy ;) pieczenie w małej formie dobrze się u nas sprawdza

    Margot, Ciastello, Cukrowa Wróżko,Karmel-itko, Myniolinko, Viri,
    dziękuję!

    Zaytoon,
    zapraszam częściej!

    Arven,
    to kwestia ćwiczeń - trzeba piec, bez tego nie ma efektów obawiam się...

    Korniku,
    kawałek zawsze się znajdzie :)

    dziękuję za sernikowy doping - kolejny przepis już wkrótce!

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny serniczek! Jagody i czekolada - pyszności:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)