środa, 9 września 2009

Sernik mocno cytrynowy


Cytryna to jeden z tych uniwersalnych, całorocznych owoców – latem szczególnie smakuje w orzeźwiających sorbetach, lodach, lekkich ciastach jogurtowych, a zimą najczęściej spożywamy go z gorącą herbatą.

Ten słoneczny sernik pełen skórki cytrynowej skusił mnie, bo jest mocno cytrynowy i bo znalazł się na stronie Dorotus – więcej argumentów nie było mi potrzebnych ;)

Sernik mocno cytrynowy

Składniki:
600 kg sera twarogowego
łyżka mąki ziemniaczanej z lekką górką
3 jajka, żółtka oddzielone od białek (osobno żółtka i białka)
Skórka z 3.5 cytryn i sok z nieco ponad pół cytryny 75 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem w mikserze, dodajemy wszystkie składniki poza białkami, miksujemy bardzo dokładnie. Białka ubijamy z odrobiną soli, delikatnie dodajemy do masy twarogowej.

Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni, aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Studzimy najpierw w piekarniku, a potem co najmniej kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. lubię te mocno cytrynowe smaki
    lekko kwaśne

    a jeszcze bardziej lubię serniki

    cudne musi byc takie cytrynowo serowe połaczenie

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja i mocno i delkatnych cytrynowych smaków nie lubię, zawsze robię wersję pomaranczową jak mi sie jakis przepis spodoba

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)