środa, 23 września 2009

Sernik. Biała czekolada. Marzenie


Przepis na ten sernik pojawił się najpierw w Kwestii Smaku, a potem został przetestowany przez Dorotus z Moich Wypieków. Postanowiłam więc podążyć ich korkiem, ograniczając się – już tradycyjnie – do samej masy twarogowej. Sernik okazał się być oszałamiająco gładki, przepysznie słodki, urzekający i uzależniający od pierwszego widelczyka – z pewnością będę go jeszcze piec wielokrotnie, polecam go również Waszej uwadze!

Sernik z białą czekoladą - za Dorotus z Moich Wypieków

Składniki (piekłam z 2/5 oryginalnych proporcji):
400 g twarogu sernikowego
94 g cukru
2/5 łyżeczki aromatu waniliowego
40 ml mleka
200 g białej czekolady, roztopionej i ostudzonej
2 duże jajka, osobno białka i żółtka

Przygotowanie:

Twaróg ubijamy z cukrem i aromatem waniliowym, dodajemy mleko, białą czekoladę i ubijamy. Białka i odrobinę soli ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy. Masę jajeczną dodajemy do twarogu, mieszamy i przelewamy do przygotowanej tortownicy.

Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Studzimy w piekarniku, a potem w lodówce.

Potem przychodzi pora na pierwszy kęs, zauroczenie i uzależnienie od tego sernika ;) Jest naprawdę pyszny, trudno o nim nie myleć, wiedząc, że ma się go w domu albo posiadając wszelkie niezbędne do jego upieczenia składniki.

3 komentarze:

  1. Te 2/5 porcji to do jakiej wielkości foremki było przełożone? bo z małych mam tylko taki rozmiar jak 16 , a nie chciałabym, aby wyszedł totalny płaskownik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam serniki z bialą czekoladą, to jedne z moich naj i koniecznie z sezonowymi owocami... mmm...

    OdpowiedzUsuń
  3. piekłam w 21, ale użyłabym mniejszej gdybym tylko taką posiadała - 16 powinna być idealna!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)