Przepis zafascynował mnie ze względu na kardamon, którego mam spory zapas i chętnie ostatnio z niego korzystam. Towarzystwa dotrzymują mu kwaskowate czerwone porzeczki – bardzo udane połączenie.
Lekkie ciasto z kardamonem i czerwonymi porzeczkami – przepis z Kuchni Agaty (dziękuję!)
Składniki (oryginalne proporcje, ja zrobiłam z połowy i wyszła mi cienka warstwa ciasta w blaszce 21 x 22 cm):
1.5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
7 łyżek masła (u mnie margaryna)
2 jajka
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 filiżanki mleka
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu (u mnie trochę więcej, bo specjalnie dla zawartości kardamonu piekłam to ciasto ;)
Kilka kropli aromatu waniliowego
Owoce - u mnie czerwona porzeczka (niecała szklanka)
Przygotowanie:
Mieszamy razem suche składniki, masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy rozkłócone jajka, potem dodajemy partiami składniki suche na zmianę z mlekiem.
Wykładamy ciasto do foremki, posypujemy owocami i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszne jeszcze na ciepło, z lodami waniliowymi.
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
widze ze tez zaczynasz eksperymenty z kardamonem, fajnie, bardzo fajnie ciasto
OdpowiedzUsuńUwielbiam porzeczki! W polaczeniu z kardamonem jeszcze nie probowalam ale musi fantastycznie smakowac :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!