wtorek, 1 września 2009

Jego wysokość muffin


Najpierw kupiłam borówki, a potem zaczęłam się zastanawiać, co z nimi zrobić. Okazało się, że przepisów nie ma tak wiele – zdecydowanie więcej można znaleźć z wykorzystaniem borówki amerykańskiej.



Mi najbardziej do gustu przypadł przepis Dorotus – sporo owoców plus przyprawa do pierników. Strzał w dziesiątkę!

 
Muffiny z borówkami – przepis od Dorotus, z Moich Wypieków (Muffiny z żurawinami)


Składniki na 12 sztuk (u mnie jajko było średnie, więc piekłam z ¾ podanych proporcji):
2 szklanki mąki (u mnie pszennej pełnoziarnistej)
2/3 szklanki cukru (u mnie nieco więcej, bo bałam się, że będą kwaśne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka świeżych borówek
3/4 szklanki maślanki
1/3 szklanki mleka
60 g roztopionego masła
1 duże jajko
1 łyżka soku z cytryny (u mnie bez)
1 łyżeczka przyprawy korzennej


Przygotowanie:


W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Mieszamy zawartość obu misek, dodajemy borówki. Przekładamy do foremek, pieczemy w piekarniku o temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut.

2 komentarze:

  1. jak dumnie wygląda ten muffinek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze muffinki jakie jadlem do tej pory - drobny kwasek z jagod idealnie konweniowal z reszta. koniecznie podawac z mlekiem!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)