Jakoś nie pamiętałam o tym przepisie aż do przedwczoraj, kiedy zaplanowaliśmy na dziś niewielki kameralny wieczór z odrobiną kuchni japońskiej. Przeglądałam książki ze swojej biblioteczki i gdy na niego trafiłam, owładnął mną i postanowiłam je upiec, choć w wersji babeczek.
Ciasto herbaciane
Składniki:
1 szklanka mąki
15 s zmielonej zielonej herbaty
½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
75 g cukru
75 g fasoli aduki w cukrze
5 łyżek roztopionego lekko posolonego masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, foremkę wyłożyć papierem i natłuścić. Jajka ubić z cukrem, dodać zieloną herbatę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać, dodać masło, wymieszać. Delikatnie dodać fasolę, wymieszać i przełożyć do keksówki.
Piec 35-40 minut na najniższym poziomie piekarnika, do suchego patyczka.
Ja piekłam z 1/3 porcji i wyszły mi dwie babeczki, zajęło mi to 20 minut.
Nie dałam fasoli, ale przypuszczam, że z fasolą byłyby jeszcze lepsze – tradycyjnie w kuchniach azjatyckich taka fasola używana jest jako nadzienie do bułeczek czy pierogów, robi się z niej też pyszne napoje.
Przepis pochodzi z serii Kuchnie świata. Japonia i Chiny – przepis japoński
halloumi and fall vegetable roast
1 dzień temu
pierwszy raz widzę przepis ciasto z zieloną herbatą, ale brzmi interesująco
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)