Jak zwykle jesienią na bazarku uśmiecha się do mnie zalotnie złota dynia. Z reguły chętniej na nią patrzyłam niż ją gotowałam, ale postanowiłam się z tym roku przełamać i wypróbować kilka dań z jej udziałem – pierwsze to szybkie danie obiadowe.
Tagliatelle z dynią
Składniki na 2 porcje:
5 gniazdek makaronu tagliatelle
½ kg dyni
Nieco oliwy
2 łyżki jogurtu naturalnego
Sporo świeżo zmielonego pieprzu i odrobina startej gałki muszkatołowej
Nieco startego parmezanu
Przygotowanie:
Dynię obrałam ze skóry i pozbawiłam pestek, pokroiłam w kostkę. W patelni podgrzałam oliwę, na niewielkim ogniu smażyłam około 10 minut. Doprawiłam dynię pieprzem i gałką, zdjęłam z ognia dodając parmezan i jogurt, wymieszałam.
Sos nałożyłam na ugotowany makaron, posypałam świeżo startym pieprzem.
Ponieważ dynia ma delikatny smak, myślę, że ciekawym dodatkiem byłyby np. suszone płatki papryki chilli.
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli coś napiszesz :)