Chrupiąca skórka tych babeczek i bogate wnętrze stanowią idealne połączenie – warto przekonać się samemu!
Babeczki z kozim serem, suszonymi pomidorami i tymiankiem – na podstawie For the Body and Soul, z moimi modyfikacjami
Składniki na 3 muffiny:
50 g koziego sera (rolada)
1 jajko
62 g mąki
25 ml białego wytrawnego wina
25 ml oliwy z pomidorów
½ łyżeczki tymianku
po szczypcie cukru, soli i pieprzu
15 g suszonych pomidorów, osączonych z oliwy
3 g proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Foremki smarujemy masłem.
Kozi ser pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kawałki, oprószyć lekko mąką. Resztę mąki przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i przyprawy, a potem rozkłócone jajko, wymieszać. Wlać wino i oliwę, dodać ser i pomidory, dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremek. Piec 10 minut w temperaturze 220 stopni, potem 12-15 minut w 160 stopniach.
halloumi and fall vegetable roast
2 dni temu
kolejny raz mogę zachwycac się widokiem tych babeczek
OdpowiedzUsuńszczególnie przekonuje mnie ta chrupiąca skórka
i te pomidory.. i kozi ser.. zupełnie mi nie znane.